04
september
2017
|
08:00
Europe/Amsterdam

Versnelde securitydoorgang Schiphol langer en vaker open

De speciale small bags only doorgangen bij de veiligheidscontroles op Schiphol krijgen vaste en ruimere openingstijden. Na de evaluatie van de zomervakantie is gebleken dat de doorgangen voor een snellere passage van de reizigers bij de veiligheidscontroles zorgden. Bovendien worden de speciale doorgangen positief gewaardeerd door reizigers. De small bags only doorgangen zijn beschikbaar voor reizigers met geen of weinig handbagage. Verder bleek uit de cijfers van de zomer dat 95% van de vertrekkende reizigers in juli en augustus een wachttijd had tussen de 0 en circa 10 minuten.

Tijdens de zomervakantie testte Schiphol op piekmomenten de small bags only doorgangen bij de veiligheidscontrole. Uit de testresultaten blijkt dat in vergelijking met de reguliere securitylanes er 15 tot 20% meer reizigers in een zelfde tijdsbestek de small bags only securitylanes passeren.

Ruimere openingstijden en specifieke afmetingen
Waar reizigers in de zomervakantie alleen op piekmomenten de small bags only doorgangen konden gebruiken, zijn er nu tot en met de herfstvakantie vaste, ruimere openingstijden.

  • In vertrekhal 1 van 03.00 uur tot 20.00 uur
  • In vertrekhal 2 van 06.00 uur tot 16.00 uur
  • In vertrekhal 3 van 06.30 uur tot 20.30 uur.

In vertrek 1a en 4 zijn geen small bags only ingangen.

Reizigers die gebruik maken van small bags only, kunnen één stuk handbagage, niet zijnde een trolley, meenemen met een maximaal formaat 40x30x20cm. Denk daarbij aan een kleine handtas of rugzak of een laptoptas. Na de herfstvakantie evalueert Schiphol deze periode van ruimere openingstijden.

Tips voor snellere veiligheidscontroles
Naast de tip om zo licht mogelijk te reizen, zijn er nog enkele tips om zo snel mogelijk door de veiligheidscontroles te gaan. De belangrijkste daarvan zijn om alle broekzakken leeg te hebben, het paspoort en de boardingpass opgeruimd in jas of tas te hebben, vloeistoffen in een doorzichtig 1 liter zakje bij de hand te hebben, elektronica groter of gelijk aan een tablet apart te houden en jassen uit te doen. Volg hierbij de instructies van de veiligheidsmedewerkers nauwkeurig op. 

Wachttijd security
Schiphol nam tijdens de zomervakantie samen met haar partners veel extra maatregelen om ieders vakantie zo prettig mogelijk te laten verlopen. De inzet van extra medewerkers, waaronder bij de veiligheidscontroles, was daarvan de belangrijkste.

Onder meer deze extra maatregelen zorgden ervoor dat 95% van de vertrekkende reizigers deze zomer een wachttijd van 0 minuten tot circa 10 minuten had bij de veiligheidscontrole. Vanwege dit positieve effect kiest Schiphol ervoor om vanaf nu structureel een ruimere personele bezetting bij de veiligheidscontrole te hebben.
Klik hier voor een overzicht van de wachttijden in de zomerweken.

De actuele wachttijden zijn op vluchtnummer te vinden via de Schiphol app.

13,5 miljoen reizigers
In totaal reisden ongeveer 13,5 miljoen mensen deze zomer via Schiphol. De meeste vluchten vertrokken naar het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Spanje en Italië. Londen Heathrow en London Gatwick staan dan ook naast Barcelona in de top drie van meest aangevlogen luchthavens vanaf Schiphol. Van de meer traditionele vakantiebestemmingen gingen de meeste vluchten naar Faro, Málaga en Ibiza.