29
juni
2017
|
09:41
Europe/Amsterdam

Zomermaatregelen Schiphol

In juli en augustus gaat Nederland massaal op vakantie. Iedereen die komende maanden via Schiphol vliegt, gaat dat ook merken. Gemiddeld reizen er elke dag zo’n 200.000 mensen via de luchthaven. Daardoor kan het gebeuren dat reizigers tijdens piekmomenten langer in de rij staan. Zeker op bepaalde dagen in de zomervakantie.

Samen met haar partners neemt Schiphol deze zomer veel extra maatregelen om bezoekersstromen in goede banen te leiden. Schiphol zet onder meer extra medewerkers in om ieders vakantiestart zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Welke maatregelen treft Schiphol?

  • Er komen drie extra security lanes bij. Bij de security lanes vindt de veiligheidscontrole plaats van reizigers en hun handbagage.
  • Alle security lanes in Vertrekhal 1 worden volledig bemand in de periode van 1 juli tot en met 31 augustus 2017 van 's morgens 6.00 uur tot 20.00 uur ’s avonds.
  • Alle security lanes van Vertrekhal 2 worden in diezelfde periode ook van 6.00 uur tot 20.00 uur volledig ingezet, tenzij uit ervaring blijkt dat het aantoonbaar niet nodig is.
  • Er zijn de afgelopen maand twaalf extra zuilen geplaatst waar EU-reizigers zelf hun paspoort kunnen scannen en zo de grens passeren. Op Schiphol staan in totaal nu 78 van deze zuilen.
  • Er zijn flexibele security teams die inzetbaar zijn daar waar nodig.
  • Er zijn continu monteurs stand-by voor techniek en ICT.
  • In totaal zet Schiphol in de maanden juli en augustus 350 tot 400 extra securitymedewerkers in.
  • Elders in de terminal werken ook meer mensen. Bijvoorbeeld om reizigers wegwijs te maken en hun vragen te beantwoorden. 
  • Vanaf 1 juli starten we met de proef 'Small Bags Only'.

Hoe druk wordt het?
In de periode van 8 juli t/m 3 september reizen circa 12,4 miljoen passagiers via Schiphol.

Wat zijn de drukste dagen?
Klik hier voor de kalender met daarin de verwachte drukte per dag bij aankomst en vertrek. Dit is een globale inschatting en er zullen tijdens elke dag pieken en dalen zijn.

Welcome@schiphol
Ook schakelt Schiphol kantoorpersoneel en een team van vrijwilligers in om te helpen tijdens piekmomenten. Het Welcome@schiphol team bestaat uit enkele tientallen oud-medewerkers en andere mensen die Schiphol een warm hart toedragen. Ze bieden bezoekers een gastvrije ontvangst, beantwoorden vragen en helpen hen op weg. Medewerkers van het hoofdkantoor vervullen als Airport Assistant verschillende rollen, zoals bagage-assistant of gastheer/-vrouw.

Top 5 populaire bestemmingen
111 luchtvaartmaatschappijen vliegen vanaf Schiphol naar 322 directe bestemmingen. De populairste vakantiebestemmingen deze zomer zijn:

1.Verenigd Koninkrijk
2. Spanje
3. Italië
4. Griekenland
5. Turkije

Wie doet wat in de operatie op Schiphol?
Schiphol is als een ingenieus radarwerk, waarin alle onderdelen van elkaar afhankelijk zijn om de motor soepel te laten draaien. Verschillende partijen hebben verschillende verantwoordelijkheden in het proces dat reizigers doorlopen van incheck tot take off. In de drukke zomermaanden is er dan ook intensief overleg en extra afstemming. Zo zorgen de partners op de luchthaven er samen voor dat elke reiziger met bagage op tijd aan boord van het vliegtuig is.

De rol van Schiphol

Schiphol levert de infrastructuur op de luchthaven, zoals de terminal, de start- en de landingsbanen en het wegenstelstel. Daarnaast is ze verantwoordelijk voor de voorzieningen en infrastructuur die zorgen voor een doorstroming van goederen, passagiers en hun bagage: van voorrijwegen, incheckbalies en bagagesystemen tot het pierenstelstel, de vliegtuigopstelplaatsen en de platformen. Schiphol verzorgt ook de securitycontrole van passagiers en bagage in de terminal, waarbij de eindverantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de minister van Veiligheid en Justitie en de Koninklijke Marechaussee.