30
oktober
2019
|
15:32
Europe/Amsterdam

Winter is coming

Samenvatting

Terwijl de mussen in augustus spreekwoordelijk van het dak vielen, waren wij al druk bezig met de voorbereidingen voor de winter. Dat klinkt misschien een beetje vroeg. Maar hé, de eerste pepernoten liggen tegenwoordig ook in augustus alweer in de winkel. Winter is coming, zouden ze in Game of Thrones zeggen. En het koudste seizoen vraagt als luchthaven om nogal wat voorbereiding.

Winter is coming!
Het winterseizoen begint voor ons officieel op 15 november. Toch beginnen we al vanaf 1 oktober met het ijsvrij maken van vliegtuigen, ook wel de-icen genoemd. De zomermaanden gebruiken we op Schiphol om alles klaar te maken voor de winteroperatie. Want starten en landen op de luchthaven terwijl het sneeuwt, is toch wat lastiger. Wist je bijvoorbeeld dat we met sneeuw vijf keer zoveel medewerkers nodig hebben? De medewerkersplanning is dus al een puzzel op zich! Ook checken we in de zomer of onze sneeuwvoertuigen nog wel naar behoren werken. De start- en landingsbaan willen we binnen twintig minuten schoon hebben als het sneeuwt, dus een kapot voertuig kunnen we niet gebruiken!

Sneeuwrijles
En dan moeten nog alle medewerkers worden getraind. Iedereen - of ze nu al jaren meedoen of nieuw zijn in de winteroperatie - moet een zogeheten ‘voertuigrefreshment’ hebben gehad. Je rijdt niet elke dag op zo’n grote sneeuwmachine, dus je moet goed kijken of je nog weet hoe alles werkt. Dat oefenen doen we in de nachten, omdat er dan minder vluchten zijn. Tijdens de sneeuwoperatie werken er ook ijsberen mee. Niet de dieren natuurlijk, maar zo noemen we kantoormedewerkers van Schiphol die we tijdens sneeuw en gladheid oproepen om op de sneeuwvoertuigen te rijden. Ook zij krijgen momenteel een uitgebreide theorie- en praktijktraining. Tegen de tijd dat de eerste sneeuwvlokken vallen, kunnen onze medewerkers zo de voertuigen instappen.

Weer of geen weer
In januari dit jaar zag het er zo uit op Schiphol en werkte ons team met man en macht om zoveel mogelijk vluchten te laten landen en vertrekken vanaf onze luchthaven. Wat Koning Winter dit keer voor ons in petto heeft is de vraag. Maar, samen met de airlines en onze partners, doen wij er alles aan om klaar te zijn voor het meest barre seizoen van het jaar. Zo kan jij ook in de winter lekker vliegen naar een zonnige óf juist winterse bestemming!