22
januari
2018
|
17:10
Europe/Amsterdam

Beren op de baan!

Schiphol heeft ijsberen. En nee, ze zitten niet brullend op een ijsschots en ze lopen ook niet nerveus heen en weer. Onze ijsberen zijn de kantoormedewerkers die bij winterse buien opgeroepen worden om in onze sneeuwschuivers te rijden.

IJsberen in kantoorkleren

In de winter werken zo’n 475 medewerkers op Schiphol om onze luchthaven zo goed mogelijk ijsvrij te houden. Zo’n 135 van hen zijn ijsbeer. Dit zijn collega’s die normaal gesproken op kantoor werken, maar ook zijn opgeleid als chauffeurs van sneeuwschuivers. Van de postkamer tot aan het hoger management; onze ijsberen komen van alle afdelingen van de organisatie. Zo lang ze maar een rijbewijs hebben!

(IJs)beren op de weg

IJsbeer word je niet zomaar. Daar gaat een hele training aan vooraf. En daar kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen! Al in de zomer start de theoretische introductie. In oktober gaan onze ijsberen voor het eerst de weg op, want rijden met zo’n enorme sneeuw-monster truck moet je natuurlijk wel oefenen. Ze trainen in deze periode zo’n tien keer om met de hele sneeuwvloot ‘in formatie’ te rijden. Dit doen ze veelal ’s nachts, want dan is er minder vliegverkeer.

Winter is coming

Gaat het sneeuwen? Tijd voor actie! Twee ijsberenteams, bestaande uit 15 voertuigen, schuiven al het sneeuw van de start- en landingsbanen. Ook de vliegtuigopstelplaatsen, bijvoorbeeld aan de gates, moeten sneeuwvrij blijven zodat vliegtuigen een schone plek hebben om te parkeren. Hiervoor hebben we vijf sneeuwploegen, die worden aangestuurd door onze ijsberen. Om gladheid te voorkomen, sproeien we tijdens het sneeuwschuiven een antivriesvloeistof op de baan. Anders dan op de weg, want het ‘gewone’ zout tast het metaal van de vliegtuigen te veel aan.

We zullen doorgaan

Per sneeuwdienst werken er zo’n twintig ijsberen aan het ijsvrij houden van onze luchthaven. Zij werken maximaal acht uur achter elkaar. Als het daarna nog sneeuwt, neemt een nieuw team het van ze over. Zo zorgen we ervoor dat jij veilig naar je plaats van bestemming kan vliegen. Dus laat die winter maar komen, want onze ijsberen zijn dol op sneeuw.