04
november
2022
|
12:15
Europe/Amsterdam

Reactie CEO Schiphol op open brief Greenpeace

In een open brief vraagt Greenpeace de CEO van Schiphol, Ruud Sondag, of hij kiest voor een duurzame toekomst.  

Hij geeft daarop de volgende reactie: 

“Het is terecht dat belangenorganisaties aandringen op een schoner Nederland en de CEO daar op aanspreken. Ik zet me al meer dan 25 jaar in voor een duurzaam Nederland en dat gaat natuurlijk niet veranderen. Ik ben er van en Schiphol is hier van.  

Schiphol heeft een belangrijke maatschappelijke opdracht: Nederland verbinden met de rest van de wereld en positief bijdragen aan het welzijn van Nederlanders. Via Schiphol is Nederland met bijna 300 bestemmingen ter wereld direct verbonden. Dat is een groot goed, máár dat moet wel anders: beter voor onze medewerkers, beter voor de omgeving en met minder uitstoot, minder overlast. 

Ons doel is helder: uitstootvrije luchthavens in 2030 en een netto klimaatneutrale luchtvaart in 2050. En wij hebben de plicht daarin voorop te lopen. Als ik nu naar deze sector kijk, dan zie ik: ja, dat moet sneller, ik deel dat gevoel van urgentie. Het is ook de rol van Schiphol om onze klanten te helpen bij hun duurzaamheidsambities. 

Wij moeten als luchtvaartsector alles doen om stiller en schoner te worden. Dat is mijn beeld. De opgave is immens, maar haalbaar. Maar alleen haalbaar als we samenwerken. Met onze omgeving, de overheid, de samenleving. Duidelijke wet- en regelgeving en de juiste vergunningen zijn daarbij een vereiste. Daar moet snel duidelijkheid over komen.   

Duurzaamheid is ook duurzaam omgaan met medewerkers. Ook dat is mijn agenda. Ik kom ook voor hen op. Demonstreren is een groot goed. Met respect voor onze medewerkers. Die werken dag in dag uit keihard voor de reizigers op Schiphol.  

Ik ga daar de komende tijd graag met iedereen, met Greenpeace, met medewerkers, met vakbonden, met iedereen dus, in gesprek.  

En voor zaterdag, wees welkom, maar hou het netjes.”  

Meer informatie is te vinden op:  

Schiphol | Op weg naar duurzame luchtvaart.  

Hoger loon, fijnere roosters en betere rustruimtes voor beveiligers Schiphol

Sociaal akkoord bereikt door Schiphol Group, FNV en CNV