20
december
2017
|
11:07
Europe/Amsterdam

Van parkeergarage naar terminal

Parkeergarage P2 is bijna weg. Met een reden: we hebben ruimte nodig voor de nieuwe terminal. Voordat de bouw begint, moet er eerst worden gesloopt. En dat is geen kwestie van een paar keer met een sloopkogel zwaaien.

Slopen nieuwe stijl

P2 staat tussen twee belangrijke wegen op Schiphol én tegen onze verkeerstoren aan. Met een sloopkogel de boel afbreken is dus geen optie. Alle 1500 betonnen platen (van 14.000 kilo per stuk!) waaruit P2 bestaat, boren we voorzichtig los. Met hijskranen sjouwen we de platen op trailers en vervoeren ze naar een opslagplek. En niet alleen het beton, ook de elektrische laadpalen, parkeerautomaten en slagbomen demonteren we netjes. Eigenlijk wordt de parkeergarage ‘omgekeerd opgebouwd’.

Tweede thuis

Waarom weggooien, als je het ook kan hergebruiken? Van de betonplaten van P2 maken we betongranulaat. Gooi daar cement bij en je hebt de perfecte basisfundering voor een nieuw platform, een nieuwe pier en zelfs een terminal! De lantaarnpalen, slagbomen en andere typische parkeeraccessoires verhuizen naar verschillende garages op Schiphol. Of we gebruiken ze bij het bouwen van nieuwe parkeerfaciliteiten. Vrijwel niks komt op de vuilnisbelt terecht, want op onze luchthaven gaan we voor Zero Waste.

En dan?

Nog voor de Kerst is P2 helemaal weg. Daarna wordt deze locatie hét centrale bouwterrein van waaruit we werken aan wegomleggingen en de nieuwe pier en terminal. Er gaat dus nogal wat veranderen op onze luchthaven de komende jaren. Dat is hard nodig, want Schiphol groeit. En we willen er niet alleen nu voor zorgen dat jij gemakkelijk naar je vakantiebestemming kan vliegen, maar ook in 2023. Dan staat op de plek van P2 een prachtige nieuwe terminal waarin we je graag verwelkomen.

Benieuwd waar je het beste kan parkeren nu P2 weg is? Wij geven tips!