16
april
2018
|
15:39
Europe/Amsterdam

Het Schiphol auto-alfabet

Als je in het vliegtuig zit, is de kans groot dat je er eentje ziet: de bekende gele auto’s die over heel Schiphol crossen. Er rijden wel een stuk of dertig van deze auto’s over het terrein van onze luchthaven. Maar wat betekenen toch die letters op de auto’s? Het halve alfabet komt zo ongeveer voorbij. In plaats van vliegtuig spotten, spelen we ‘Wie is het?’- de gele auto editie.

Eén ding hebben de auto’s gemeen: ze zijn allemaal felgeel. En dat is niet omdat we dat nou toevallig een mooie kleur vonden. Zo zijn ze met een verrekijker goed zichtbaar vanuit onze verkeerstoren. Op elke auto staat een letter of cijfer, zodat duidelijk is wie er achter het stuur zit. Wij pikken er vijf uit, zodat jij ze voortaan ook kan herkennen vanuit het vliegtuig of vanaf ons Panoramaterras.

C: het is de enige gele auto die afwijkt van de rest. Deze heeft namelijk ook zwarte blokken erop. In de C-auto’s zitten onze marshallers die ervoor zorgen dat alle vliegtuigen veilig kunnen parkeren. Maar dat niet alleen, ze lossen ook operationele verstoringen op. Denk aan een vliegtuig dat verkeerd is getaxied. De C staat voor Control en dat komt doordat marshallers vroeger bij de Havendienst hoorden. Internationaal is de Havendienst herkenbaar aan de letter C op het gebouw.

K: ook K3 rijdt op Schiphol. En daar bedoelen we niet de vrolijke meidengroep mee. Het zijn onze Kieviten, oftewel de birdcontrollers. Er zijn in totaal vier auto’s van, dus K1, K2, K3 en K4. Zij verjagen de vogels op de luchthaven, zodat ze niet in de motoren van vliegtuigen komen. En jij dus veilig kan vliegen!

L: ook de Luchtverkeersleiding rijdt rond in het landingsterrein van Schiphol. Zij moeten namelijk regelmatig onderhoud plegen aan diverse radars die zij gebruiken en de ILS die je bij elke start- en landingsbaan vindt. ILS staat voor Instument Landings System, wat piloten helpt om het vliegtuig in het midden van de baan te laten landen. Zie je de letter ‘L’ rijden? Dan is de luchtverkeersleiding onderweg om deze systemen te controleren of te repareren.

P: in de P-auto’s zitten onze aircraft authority officers. Zij zijn verantwoordelijk voor de goede orde in het landingsterrein en kijken of mensen zich aan de regels houden. Staan de bagagekarretjes wel op de juiste plek geparkeerd? Rijden medewerkers niet harder dan de maximale snelheid? De aircraft authority officers houden het allemaal scherp in de gaten. De P staat dan ook voor Patrol.

T: de T staat voor de Technische dienst, want ook in en rondom het landingsterrein moet wel eens wat gefixt worden. Of het nou gaat om een kapotte lamp langs de rijbaan of een windzak die stuk is, technische dienst to the rescue! Let op, er rijdt ook een Tr rond en daarin zitten weer hele andere mensen. De Tr staat namelijk voor Trainer. In dit voertuig krijgt iedereen praktijkles, want rijden in het landingsterrein, dat mag je niet zomaar. Alle medewerkers die in de gele auto’s zitten, zijn dus begonnen in een Tr-wagen.

Op Flight Radar kan je niet alleen bekijken waar elk vliegtuig zich bevindt, je ziet op deze kaart ook alle auto’s die op dat moment in ons landingsterrein rijden.