04
mei
2023
|
13:45
Europe/Amsterdam

Zwanenburgbaan weer beschikbaar voor vliegverkeer na groot onderhoud

Samenvatting

De Zwanenburgbaan is vanaf vandaag weer beschikbaar voor vliegverkeer na het uitvoeren van groot onderhoud. Het onderhoud zorgt ervoor dat de baan ook de komende jaren veilig gebruikt kan worden. De baan kan bij goed zicht weer volledig worden ingezet, alleen nog niet direct bij landingen vanuit het zuiden bij slecht zicht. Daarvoor moet het vernieuwde Instrument Landing System (ILS) worden gecontroleerd d.m.v. meetvluchten (13, 15 en 20 mei) en geldt er daarna een validatieperiode van minimaal dertig dagen.

Tijdens het groot onderhoud zijn werkzaamheden uitgevoerd die eens in de 40 tot 60 jaar noodzakelijk zijn, dit doen we zodat reizigers veilig kunnen vliegen. In de onderhoudsperiode is het asfalt van de start—en landingsbaan, met een oppervlakte van 86 voetbalvelden, volledig vernieuwd. Bij die vernieuwing is 60% asfalt van de baan hergebruikt. 

Ook heeft Schiphol 12.000 vierkante meter aan markeringen op de baan vernieuwd en is 6 kilometer aan goten en uitgangen op en rond de baan vervangen. Alle baanverlichting en bijbehorende elektrische kabels zijn vervangen door een duurzamere en betrouwbaardere led-verlichtingsinstallatie. De werkzaamheden zijn uitgevoerd in samenwerking met Heijmans. 

Meetvluchten Instrument Landing System 
Tijdens het onderhoud heeft Luchtverkeersleiding Nederland het ILS vernieuwd aan de noordzijde van de baan. Een ILS zorgt ervoor dat vliegtuigen ondersteund worden om in een geleidelijke hoek te dalen naar de landingsbaan. Een aantal werkzaamheden aan het ILS, waaronder metingen en meetvluchten, kan pas worden uitgevoerd nadat het groot onderhoud is afgerond. Tijdens de metingen en meetvluchten op 13, 15 en 20 mei is de baan enkele uren niet beschikbaar voor het vliegverkeer. Lees hier meer over de metingen

De Zwanenburgbaan kan vanaf vandaag worden ingezet als start- en landingsbaan bij goed zicht. Het is nog niet mogelijk om bij beperkte zichtomstandigheden, zoals dichte mist, te landen vanuit zuidelijke richting. Voordat de Zwanenburgbaan volledig kan worden ingezet bij alle zichtomstandigheden moet het nieuwe ILS eerst minimaal dertig dagen betrouwbaar en stabiel werken conform internationale veiligheidseisen. 

Bewoners met vragen 
Voor meer informatie of vragen over het vliegverkeer en actuele baangebruik kunnen omwonenden contact opnemen met BAS. BAS geeft op hun website uitleg over het actuele baangebruik en operationele bijzonderheden en is het informatie- en meldingencentrum over het vliegverkeer van, naar en op Schiphol. Dit kan 7 dagen per week (09.00-17.00 uur) via telefoonnummer 020-6015555 of door het raadplegen van de website.