24
juli
2019
|
11:46
Europe/Amsterdam

Zo houdt Schiphol het hoofd koel

Samenvatting

Wat een temperaturen, het lijkt Zuid-Frankrijk wel! Het KNMI haalde een nationaal hitteplan uit de kast en riep code oranje uit. Ook op Schiphol wordt de grond ons letterlijk heet onder de voeten. Dat vraagt om extra maatregelen.

Heet, heter, heetst
De gemiddelde Nederlander sproeit met deze warmte de tuin, op Schiphol sproeien we de taxibanen. De zon warmt de taxibanen op en de banen kunnen wel 45 tot 50 graden worden. Je kunt er net geen eitje bakken. Uiteraard houden we onze banen goed in de gaten. De temperatuur van het asfalt wordt real-time gemonitord met sensoren in het wegdek. Om te voorkomen dat het asfalt door de hitte zacht wordt en de zware vliegtuigen het asfalt vervormen, besproeien we de banen met water. De focus ligt daarbij op de zogenaamde ‘hotspots’ waar de vliegtuigen een bocht maken.

Ijsberen?
Het besproeien van de taxibanen doen we met waterwagens. Deze wagens worden normaal gebruikt door onze ijsberen uit de winteroperatie om met dooimiddel te sproeien. Normaal staan ze zomers in de garage, maar nu vullen we ze voor de hitte met water. We willen op veel plekken tegelijkertijd aan de slag, daarom gebruiken we ook een sproeiwagen die je normaal in de landbouw ziet. Die krijgen we via onze aannemer. De taxiënde vliegtuigen ondervinden geen hinder van de sproeiwagens, die rijden in dezelfde richting als de vliegtuigen mee.

Extra bescherming
De start- en landingsbanen op Schiphol hoeven niet gesproeid te worden. Op de start- en landingsbanen zijn namelijk geen ‘hotspots’ waar vliegtuigen een draai maken. Daarom is er geen kans op vervorming van het asfalt op de baan.

In de terminal
De klimaatinstallaties van de terminal zijn ontworpen voor een bepaald aantal dagen met een hogere temperatuur. Zeg maar de normale Nederlandse zomer. Onze klimaatinstallaties draaien op de toppen van hun kunnen, maar het kan in de terminal, net als buiten, warmer zijn dan normaal. We monitoren de temperatuur in de terminal real time en doen ons best om het zo aangenaam mogelijk te houden, bijvoorbeeld door het plaatsen van mobiele airco’s. We houden deuren zoveel mogelijk dicht en zonwering omlaag om warmte buiten te houden en koelen ’s nachts al voor, zodat ook jij het hoofd koel houdt bij de start van je vakantie!