07
maart
2018
|
12:45
Europe/Amsterdam

What the FOD?

Een vuilniszak die door de wind naast de landingsbaan terecht komt of een steentje van slechts twee centimeter op het platform. Dat noemen we FOD: Foreign Object Debris. Want alles wat op en rondom de landingsbanen en platformen ligt kan schade opleveren aan vliegtuigen. Zo kan een klein steentje tijdens het opstarten van het vliegtuig de motor in waaien en de bladen kapot maken. Dat willen we natuurlijk niet! Daarom staat ons FOD-squad dag en nacht paraat om Schiphol te beschermen tegen ronddwalende voorwerpen.

De vuilnisman(nen) van Schiphol

Overal in de buurt van de start- en landingsbanen vind je zogeheten FOD-bakken, eigenlijk een fancy woord voor normale vuilnisbakken. Hier gooi jij als reiziger je afval in als je over het platform naar je vliegtuig loopt en dat doen onze medewerkers natuurlijk ook. Daarnaast hebben we hekjes aan het einde van het platform, wat voorkomt dat de meerderheid van het FOD de start- en landingsbanen op vliegt. Elke dienst zijn er een veger en FOD-ruimer aan de slag. De veger zit in zo’n veegwagen die je misschien ook wel eens in jouw woonplaats ziet. Hij of zij rijdt de pieren langs om alles op te vegen. De FOD-ruimer is eigenlijk de vuilnisman van Schiphol, die prikt het afval uit de hekjes en zorgt ervoor dat alle 200 vuilnisbakken netjes worden geleegd.

FOD by night

’s Nachts gaan we nog met een grote veegmachine over alle taxi- en landingsbanen. Dit doen we niet overdag omdat het dan te druk is met vliegverkeer. We vegen zo’n drie keer per week. Wist je dat we dan per start- en landingsbaan zo’n 50 tot 80 kilogram FOD ophalen? Dit zijn voornamelijk steentjes. Een baan heeft namelijk een toplaag van antiskid, zie het als een soort schuurpapier. Dit zorgt ervoor dat de baan stroef genoeg is en vliegtuigen makkelijker kunnen remmen. Doordat er elke dag veel vliegtuigen op de baan landen en vertrekken, kan je je voorstellen dat die steentjes na een tijd los laten. En dat zorgt dus voor FOD. Dit is ook de reden dat we eens in de zoveel tijd groot onderhoud moeten doen aan onze start- en landingsbanen, zodat we onder andere de antiskidlaag kunnen vernieuwen.

Van vuilniszak tot karper

Hoe komt die FOD nou eigenlijk op het platform en langs de taxibanen terecht? Dat kan op allerlei manieren. Er zijn bijvoorbeeld vrijwel altijd werkzaamheden gaande op en rondom het landingsterrein, denk aan platformonderhoud. En er kunnen natuurlijk ook dingen wegwaaien richting de start- en landingsbanen. Bij onze buurluchthaven Rotterdam is wel eens een levende karper aangetroffen, die een overvliegende reiger per ongeluk had laten vallen. Je kan dus de raarste dingen aantreffen als FOD. Maar of het nou een karper is (die netjes in de sloot is teruggezet overigens), een lading steentjes of een Hawaii-ketting, wij ruimen het allemaal netjes op. Zodat jij veilig kan vliegen!