21
november
2019
|
16:31
Europe/Amsterdam

Werkgevers leggen eigen vliegverkeer aan banden

Coalitie Anders Reizen versnelt verduurzaming internationale zakelijke vliegreizen

De coalitie Anders Reizen, waar Royal Schiphol Group onderdeel van is, heeft concrete maatregelen geformuleerd om de impact van het eigen zakelijk vliegverkeer te verminderen. Tijdens het halfjaarlijkse CEO-event van deze grote Nederlandse werkgevers, zetten 24 organisaties hun handtekening onder de plannen. Zo moet de ambitie van de coalitie, halvering van de CO2-uitstoot als gevolg van zakelijke mobiliteit in 2030, dichterbij komen.

Op de bijeenkomst op 18 november sloegen 24 organisaties de handen ineen om beleid door te voeren op het verduurzamen van het eigen zakelijke vliegverkeer. Daarbij tekenden de partijen ook voor de doelstelling om daarvoor ontwikkelde best practices te implementeren vóór 2022. Daaronder vallen onder andere:

  • Volledige CO2-compensatie zakelijk vliegverkeer middels CO2-certificaten
  • Investeren in nieuwe technologieën zoals elektrisch/hybride vliegen of synthetische brandstoffen
  • Aanschaf van biofuels voor het zakelijk vliegverkeer (lagere CO2-uitstoot per kilometer)
  • Directe vluchten waar mogelijk, ook indien dit leidt tot hogere kosten

Met het implementeren van deze maatregelen zetten de bedrijven proactief stappen om de milieu-impact zoals CO2 en stikstof als gevolg van hun zakelijke vliegreizen in te perken. Verduurzaming van het vliegverkeer is onderdeel van de koplopermaatregelen van Anders Reizen. Tegelijk doet de coalitie een oproep aan de spoorwegbedrijven om de frequentie van de internationale verbindingen te verhogen en reistijd te verkorten naar nieuwe bestemmingen. De volledige lijst met best practices is beschikbaar op de website van Anders Reizen.

De maatregelen zijn omarmd door: ABN AMRO, Accenture, ANWB, Arcadis, a.s.r., Capgemini, CGI, Deloitte, Eneco, Leaseplan, NS, Philips, PGGM, ProRail, PwC, Renewi, Rijksoverheid, Royal HaskoningDHV, Royal Schiphol Group, Stedin, Strukton, Tauw, Tennet en Vattenfall.

Anders Reizen is een netwerk van koplopers uit het Nederlandse bedrijfsleven, met deze nieuwe ambitie om te versnellen op het verduurzamen van zakelijke vliegverkeer, onderstrepen deze bedrijven opnieuw dat zij voorop willen blijven lopen in de ontwikkelingen en hun verantwoordelijkheid willen nemen.
Hugo Houppermans, directeur Coalitie Anders Reizen
Schiphol is als luchthaven klimaatneutraal en werkt hard aan de verduurzaming van de luchtvaart. Daar hoort schoon reizen van de eigen medewerkers bij, zowel in het dagelijks woon- werkverkeer alsook bij de zakelijke reizen in binnen en buitenland. Schiphol compenseert onder andere de uitstoot van die vliegreizen die Schipholmedewerkers maken en investeert in duurzame brandstoffen als biokerosine en synthetische kerosine.
Miriam Hoekstra - van der Deen, directeur Airport Operations bij Amsterdam Airport Schiphol