19
april
2017
|
16:48
Europe/Amsterdam

Weg met die waterflesjes?

Is jouw flesje water half vol of half leeg? Als je eenmaal bij de securitycontrole staat maakt dat niet meer uit. Vanwege veiligheid kun je flesjes drinken sowieso niet mee achter de paspoortcontrole nemen. Heb je er per ongeluk toch nog één in je tas? Dan kan je ‘m in de witte containers in de Vertrekhal gooien of laten innemen bij de securitycheck. Maar wat gebeurt er daarna met je flesje?

70.000 kilo plastic per jaar

Jouw plastic flesje is bij lange na niet de enige die in de container verdwijnt. Per week zijn dat er gemiddeld 130.000. Dat is bij elkaar heel veel plastic. Maar liefst 70.000 kg per jaar! En de plastic afvalberg groeit maar door omdat er steeds meer reizigers van Schiphol vertrekken.

Met plastic kan je veel doen

Wij vinden het zonde om al die flesjes weg te gooien en te verbranden. Met plastic afval kan je immers veel betere dingen doen. Zoals opnieuw gebruiken. Onze afvalinzamelaar SUEZ heeft er een mooi plan voor bedacht.

Persen en in mootjes hakken

Alle ingezamelde flesjes water gaan eerst in de ‘crusher’. Die doet wat je denkt dat een crusher doet: de flesjes samenpersen, en plastic en water scheiden. Het water gaat naar de waterzuivering van Schiphol, het plastic naar de ‘shredder’. Die hakt de flesjes in hele kleine mootjes en perst er balen plastic van.

Klaar voor hergebruik

En zo is jouw weggegooide flesje weer klaar voor gebruik. Om nieuwe flesjes water van te maken bijvoorbeeld. Of textiel, zoals fleece. Zonder dat je het weet, kan je dus zomaar in een echte Schipholtrui lopen!

Wil jij weten welke vloeistoffen wel en welke niet in je handbagage mogen? Kijk dan ook eens hier!