16
augustus
2017
|
10:35
Europe/Amsterdam

Wat vliegt er met je mee in het vliegtuig?

Je denkt er misschien niet zo snel over na, maar terwijl jij lekker een filmpje kijkt tijdens je vlucht, vliegt er van alles met je mee! Je medereizigers, het vliegtuigpersoneel, jullie koffers. Oké.. Maar we laden vaak nog veel meer in je vliegtuig. Van vracht en post tot soms zelfs grotere dieren!

Door: Ruud, platformmedewerker Swissport

Mee in de ‘belly’

Vorig jaar werd er 1,6 miljoen ton vracht vervoerd via Schiphol. 40% van al die vracht gaat ‘gewoon’ mee met passagiersvliegtuigen. In de ‘belly’, noemen we dat ook wel. De vracht gaat mee in de ‘buik’ van het vliegtuig onder of achter het gedeelte waar je als reiziger zit. Met name op intercontinentale vluchten met grotere toestellen wordt vaak extra vracht meegenomen.

Vliegen met paprika’s

Wat kun je dan zoal in je vliegtuig verwachten? Het zijn vooral goederen die snel van A naar B moeten: groenten, fruit, geneesmiddelen, kleding, smartphones, medische apparatuur, maar ook weleens grote dieren als paarden. Bloemen zijn het grootste importproduct van Nederland. Vanuit Oost-Afrika en Zuid-Amerika worden ze naar onze luchthaven gevlogen en geveild op de bloemenveiling in Aalsmeer. Iets minder bekend: wist je dat het grootste exportproduct van Nederland de paprika is?! Deze paprika’s worden vooral naar de Verenigde Staten gevlogen.

Post, water en kerosine

En naast vracht gaat er nog veel meer mee met je vliegtuig. Wat dacht je van brandstof voor het vliegtuig, drinkwater, water voor de toiletten, voldoende eten en drinken voor jou en je medepassagiers, maar ook zakken met post en pakketjes. Samen met mijn collega’s laden we alles in het vliegtuig, voordat jij instapt.

Laden maar!

Voor het laden van een vliegtuig krijgen we een ‘loading instruction’ mee. Hierop staat precies omschreven welke vracht we waar in het vliegtuig in moeten laden, waar er hoeveel koffers in het vliegtuig moeten worden gelegd, waar de post moet komen, etc.. Zo zorgen we ervoor dat de positie van het zwaartepunt van het vliegtuig precies op de goede plek zit, zodat jouw reis vliegend van start gaat!