14
maart
2019
|
16:59
Europe/Amsterdam

Wat merk je van Brexit op Schiphol?

Je hoort en leest er van alles over: Brexit. De Britten willen de Europese Unie verlaten. De komende dagen wordt er steeds meer duidelijk. Komt er een deal of no deal? Of wordt Brexit uitgesteld? We volgen de ontwikkeling op de voet, maar zijn tegelijkertijd bezig met maatregelen als het Verenigd Koninkrijk inderdaad de Europese Unie gaat verlaten. Wat merk je hier straks van op Schiphol?

Vliegen van Schiphol naar het Verenigd Koninkrijk
Allereerst kunnen we je geruststellen: voor de reiziger van hier naar de UK verandert er weinig. Je kan nog steeds, met dezelfde controles als nu, vanaf Schiphol naar het Verenigd Koninkrijk vliegen. Wist je overigens dat wij het best verbonden zijn met de Britten? Vanaf Schiphol kan je met zes luchtvaartmaatschappijen naar maar liefst 26 bestemmingen in Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland vliegen. Jaarlijks vliegen er 10,5 miljoen reizigers tussen Schiphol en het Verenigd Koninkrijk. Daarvan stappen 2,7 miljoen mensen over op Schiphol naar een volgende vlucht.

Vliegen van het Verenigd Koninkijk naar Schiphol
Vlieg je als Nederlander terug uit het Verenigd Koninkrijk? Dan ga je één ding merken: de Douane gaat scherper controleren, omdat het Verenigd Koninkrijk niet meer valt onder de EU-afspraken over de in- en uitvoer van goederen. Voor de reizigers met een Brits paspoort heeft Brexit meer gevolgen. Naast een strengere Douane-controle passeren deze reizigers op Schiphol de grens van de Europese Unie. En dat betekent dat ze ook door de Koninklijke Marechaussee uitvoeriger gecontroleerd moeten worden. Hier is dus extra personeel voor nodig, plus extra balies en vooral tijd om alle processen goed in te regelen en het reisgemak te bewaken.

Voorbereidingen in volle gang
Gelukkig zijn we hier op Schiphol samen met alle betrokken partners al druk mee bezig. Douane zet ruim 100 douaniers extra in voor Brexit. De Koninklijke Marechaussee doet op dit moment al tests met mobiele balies voor paspoortcontrole voor Britse paspoorten. We willen de wachttijden voor mensen met een Brits paspoort straks zo kort mogelijk houden, zodat zij ook hun overstap kunnen halen. Hiervoor heeft Schiphol met de Europese Unie afgesproken dat overstappers vanuit het Verenigd Koninkrijk niet nog een keer met hun handbagage door de securitycontrole moeten, zoals nu ook al het geval is. En voor vertrekkende reizigers met een Brits paspoort is al geregeld dat zij gebruik kunnen blijven maken van de automatische paspoortcontrole.