29
mei
2018
|
16:46
Europe/Amsterdam

Wat doet Schiphol met jouw drank en parfum?

Balen! Heb je op vakantie een lekkere fles drank of parfum gescoord, verdwijnt ‘ie bij de security op Schiphol in de afvalcontainer. Je fles is niet geseald en mag Nederland niet in of je hebt de maximale hoeveelheid overschreden. Een schrale troost: je bent niet de enige pechvogel. Per jaar neemt Schiphol zo’n 50.000 liter drank en parfum in. Maar wat doen we daarmee?

Nee, we drinken het niet zelf op en verkopen het ook niet door. Want de regels zijn onverbiddelijk: alles moet vernietigd worden. Verbranden was tot voor kort de enige optie. Niet echt duurzaam dus. Daarom heeft onze afvalverwerker SUEZ een mooie oplossing bedacht waardoor verbranden niet meer nodig is.

SUEZ ontwikkelde een speciale versie van de bottlenecker, een handig apparaat dat flessen heel snel fijn maalt. Veel cafés en restaurants hebben er een. Tot nu toe moesten de flessen leeg zijn voordat ze in de bottlenecker gingen, maar met de speciale versie hoeft dat niet meer.

Want de bottlenecker 2.0 kan glas en vloeistof scheiden. En dat maakt ‘m geschikt voor ingenomen drank en parfum. Na het scheiden, wordt het glas fijn gemalen en de vloeistof afgevoerd naar de zuivering. Het gemalen glas gaat vervolgens naar de glasrecycling en die maakt er nieuwe flessen van. Klaar om weer te worden gevuld met drank of parfum. Is het cirkeltje mooi rond!

Voorkom dat je met een kater thuiskomt en check wat je mee mag nemen!