10
oktober
2019
|
13:43
Europe/Amsterdam

Wat betekenen de cijfers en letters op het platform?

Samenvatting

Je hebt het waarschijnlijk weleens gezien vanuit het vliegtuigraampje: cijfers, letters en figuren op een start- en landingsbaan of op borden naast de banen. Zelf begrijp je er misschien niets van, maar voor de piloot is dit klare taal. Deze piloten- of luchtvaarttaal wordt op alle luchthavens gebruikt, zodat piloten met verschillende nationaliteiten op elke bestemming hun weg goed kunnen vinden. Maar wat ze betekenen? Dat leggen we je uit!

Links, center, rechts 
Schiphol heeft zes start- en landingsbanen. De start- en landingsbanen heten Buitenveldertbaan, Oostbaan, Kaagbaan, Aalsmeerbaan, Zwanenburgbaan en de Polderbaan. Het is voor piloten, die op veel verschillende vliegvelden komen, onmogelijk om alle namen van start- en landingsbanen te onthouden. Laat staan als de taal van de piloot in andere tekens is dan wij gebruiken. Daarom worden de start- en landingsbanen internationaal met een cijfer aangeduid. Deze cijfers verwijzen naar de graden van een kompas. 

De Kaagbaan ligt bijvoorbeeld op 060-240 graden. Dit schrijven we op als 06-24. De Zwanenburgbaan, de Polderbaan en de Aalsmeerbaan liggen naast elkaar, precies op dezelfde graden: 18-36. Om voor de piloot duidelijk te maken welke baan hij moet gebruiken voegen we aan deze banen nog een letter toe. De L van left, de C van center of de R van right. Zo weet iedereen precies waar het vliegtuig moet landen of starten.

Taxibanen
Van of naar de start- en landingsbaan rijdt een vliegtuig over taxibanen. Deze hebben ook een naam. Op Schiphol zijn dit combinaties van een letter en een cijfer. Deze borden zijn geel met zwart.

Omdat een vliegtuig niet zo flexibel is door zijn grootte, lengte en gewicht, zijn er op het asfalt ook lijnen om piloten te helpen bij het taxiën en bijvoorbeeld de juiste bocht te laten maken. Op de start- en landingsbaan worden daar witte lijnen voor gebruikt en voor het taxiën gele. Er zijn ook speciale baanlampen, zodat in het donker de weg naar de gate makkelijk en veilig gevonden kan worden. Zodra er rode lijnen in zicht zijn, komt het vliegtuig aan bij de opstelplaats, waar het vliegtuig in parkeert en jij als reiziger uitstapt. Welkom thuis!