16
maart
2017
|
15:49
Europe/Amsterdam

Waarom vlieg ik toch altijd vanaf de Polderbaan?

Schiphol heeft zes landingsbanen. Vijf daarvan liggen in de buurt van de terminal, maar eentje - de Polderbaan – ligt nét een stukje verder weg. Iets langer taxiën dus… En voor je gevoel is dat altijd het geval, net als jíj in het vliegtuig zit. Toeval?!

Grote kans

Voor een deel is dat inderdaad toeval. De Polderbaan is wel vaak in gebruik (vorig jaar vond 24% van alle starts en 38% van alle landingen hier plaats), maar daarnaast worden ook de andere vier start- en landingsbanen ingezet. Welke banen er worden gebruikt, hangt af van de weersomstandigheden, de verkeersdrukte op dat moment en van de afspraken die we hebben gemaakt met de omgeving.

Goede buur

Toch is de kans dat je op de Polderbaan landt of start wel groot. Deze baan veroorzaakt – samen met de Kaagbaan – namelijk de minste overlast voor onze buren. Hoe werkt het dan? Stel, we hebben een dag met goed zicht en weinig wind. Dan zijn er meerdere baancombinaties mogelijk. Omdat de Polderbaan en de Kaagbaan voorkeursbanen zijn, worden deze dan het vaakst ingezet.

Hoe weet ik vanaf welke baan ik vlieg?

Schiphol stelt banen beschikbaar, op basis daarvan bepaalt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) welke banen bruikbaar zijn. Door afspraken met de omgeving, het weer en de richting waar je naartoe gaat / vandaan komt, wordt de baan bepaald waar jouw vliegtuig gaat landen of starten. Wil je weten of je een wat langere taxitijd kunt verwachten? Check dan deze site vlak voor je aankomst of vertrek, want er wordt regelmatig van baan gewisseld.