16
mei
2019
|
12:06
Europe/Amsterdam

Waar is die beestenboel?

Samenvatting

Wist je dat er regelmatig honden, paarden, alpaca’s en kangoeroes op Schiphol komen? Ze hebben zelfs een eigen ‘Terminal’. Het KLM dierenhotel.

‘Hotel’
Dichtbij Schiphol vind je het KLM dierenhotel. Als is hotel niet helemaal het juiste woord, want je kunt hier geen kamer boeken voor je hond of kat. Het hotel is bestemd voor de tijdelijk opvang en verzorging van dieren die een overstap maken op Schiphol en met een KLM-vlucht vliegen of een partner airline van KLM. 

Honden en Alpaca’s
Wie het dierenhotel binnenkomt hoort vogels kwetteren, honden blaffen en paarden hinniken. Het is er met recht een beestenboel. Je treft hier allerlei soorten dieren aan. Voornamelijk honden en katten (25.000 per jaar), paarden (6.000 per jaar) en kuikens (maar liefst 22 miljoen per jaar) Maar ook panda’s, alpaca’s, kangoeroes, rogvissen, koikarpers en tijgers komen hierbinnen.

Boardingpass en paspoort alstublieft
Europa als eindpunt van de reis? Dan checkt iemand van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit het dier op gezondheid en de juiste papieren. Je zou het kunnen zien als een soort visum. Op de reiskennel of kist plakt een dierenhotelmedewerker een sticker waarop de vluchtinformatie staat. Een soort boardingpass dus. Wist je trouwens dat dieren zoals honden paarden ook een paspoort hebben? Hierin staat het gewicht, de leeftijd en de inentingen die het dier heeft gehad. Een paar uur voordat de vlucht vertrekt, brengt de afdeling transport het dier naar het vliegtuig.

Dierensteward
Elke medewerker van het dierenhotel heeft een opleiding in dierenverzorging. Sommigen zijn daarnaast dierensteward en vliegen met dieren mee op de vlucht. Het gaat dan met name om het begeleiden van paarden. De dierenhotelmedewerkers checken of dieren bij aankomst in het hotel in gezonde staat zijn. Bij twijfel is een dierenarts oproepbaar.