Schiphol,
16
juni
2021
|
13:59
Europe/Amsterdam

Vrachtwagenchauffeurs vinden veilige wachtplaats op Schiphol via app

Amsterdam Airport Schiphol start samen met Connected Transport Corridor (CTC) Amsterdam Westkant een pilot die het digitaal inzichtelijk maakt voor vrachtwagenchauffeurs om een veilige wachtplek te vinden als ze niet direct kunnen laden en lossen bij aankomst op de luchthaven. Dit draagt bij aan een betere bereikbaarheid van Schiphol, omdat wachtrijen en foutparkeerders rond Schiphol hiermee voorkomen worden.

Gedurende de pilot krijgen chauffeurs via de in de sector bekende Truckmeister app beschikbare plekken op de beveiligde Truck Parking 3 (TP3) op Schiphol-Zuidoost te zien, waar ze vervolgens naartoe kunnen navigeren. In de drukke omgeving rondom Schiphol is het belangrijk dat verkeersopstoppingen waar mogelijk voorkomen worden en bovendien is het voor vrachtwagenchauffeurs belangrijk om een plaats te vinden waar zij veilig kunnen wachten en rusten.

 

Schiphol werkt volop met digitale middelen om de bereikbaarheid rond Schiphol schoon, efficiënt en slim verder te ontwikkelen. We stimuleren hiermee vrachtwagenchauffeurs die vroeg arriveren, om gebruik te maken van TP3 zodat zij niet onnodig op de rijbaan parkeren. Bovendien zorgt het voor minder CO2-uitstoot rondom Schiphol, omdat chauffeurs minder rondrijden in het gebied. 
Erik Felëus, Smart Building Developer bij Schiphol Commercial

Truckmeister app
Via de Truckmeister app ontvangt de chauffeur een automatische melding van het aantal beschikbare parkeer- of wachtlocaties zodra de chauffeur in de buurt van Schiphol komt. Na één klik krijgt de chauffeur vervolgens de route naar de locatie te zien en kan naar de plek navigeren. De pilot loopt tot ongeveer eind 2021, daarna worden de resultaten geëvalueerd.