10
februari
2022
|
13:32
Europe/Amsterdam

‘Vliegweerbericht’ voorspelt vliegverkeer op steeds meer locaties

Samenvatting

Omwonenden van Schiphol hebben met de Notifly app van Schiphol altijd inzicht in het huidige en het verwachte vliegverkeer op hun locatie. De app geeft vanaf deze week op nog meer plekken rondom Schiphol een voorspelling van het vliegverkeer. Dat komt door een nieuwe voorspelmethode van de app. Inwoners in het gebied tussen Den Haag, Utrecht en Alkmaar kunnen vanaf nu ook gebruikmaken van Notifly.  

Notifly gebruikt nu een nieuwe voorspelmethode op basis van een raster (grid based predictions). Door een raster over de omgeving van Schiphol te leggen, kan het algoritme van Notifly voor elk hokje op de kaart het verwachte vliegverkeer berekenen. Hiermee worden voorspellingen betrouwbaarder en is het ook eenvoudiger om het werkingsgebied van de app uit te breiden.  

notifly-kaart

Inzicht van Utrecht tot Alkmaar 

Het werkgebied is nu uitgebreid naar het gebied tussen Den Haag, Utrecht en Alkmaar. Inwoners uit onder andere Heiloo, Katwijk, Zandvoort, Weesp, Vleuten en Purmerend kunnen nu ook gebruikmaken van Notifly. 

De kaart toont het werkgebied voor en na de update. Oude werkingsgebied Notifly (blauw) en nieuwe werkingsgebied op basis van raster-voorspelmethode (roze). 


Voorspelling van vliegverkeer 

Schiphol wil omwonenden zo goed mogelijk informeren met voorspellingen over het vliegverkeer. Om deze voorspellingen in Notifly zo nauwkeurig mogelijk te maken, werkt de app met een speciaal algoritme. Daarin gaan diverse gegevens zoals radardata, informatie over de wind en andere weercondities (KNMI). Het algoritme zoekt in deze data naar vergelijkbare omstandigheden voor de datum en tijd waarvoor een verwachting moet worden gegeven. De voorspelling wordt vervolgens door het algoritme naast het daadwerkelijk aantal overvliegende vliegtuigen gehouden. Het algoritme van Notifly is zelflerend, om de voorspelling te blijven verbeteren.  
 

Over Notifly 

Met Notifly kunnen omwonenden en andere geïnteresseerden in de omgeving van Schiphol op de hoogte blijven van het vliegverkeer rondom de luchthaven. De app is samen met omwonenden ontwikkeld en voorziet in de behoefte aan meer voorspelbaarheid van het vliegverkeer.  

Sinds de introductie in juni 2021 hebben ruim 18.000 mensen de app geïnstalleerd. Zij kunnen in de app tot wel 24 uur vooruitkijken en per uur een indicatie zien van het verwachte aantal vliegtuigen dat over hun locatie vliegt. Op een kaart kunnen gebruikers het vliegverkeer live volgen en het actuele baangebruik checken. De app is te downloaden via de Google Play Store en iOS App Store.