26
juni
2018
|
10:39
Europe/Amsterdam

Verkeer- en vervoerscijfers mei 2018

In mei van dit jaar reisden er 6,4 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol. Een groei van +3,0% ten opzichte van vorig jaar. Mei is traditioneel een drukke vakantiemaand, al lag de piek van het vertrek deels in april.

Het aantal vliegtuigbewegingen is met -1,5% afgenomen ten opzichte van vorig jaar.  De gemiddelde vliegtuiggrootte is fors toegenomen, met per beweging gemiddeld +3,8 stoelen extra. Daarnaast is de bezettingsgraad toegenomen met bijna +1,8% tot 86,0%. Het aantal passagiers dat op Schiphol vertrok of aankwam nam toe met +5,6%, terwijl het aantal transferpassagiers iets afnam (-1,8%).

Vracht
Vracht moest het in mei stellen met -9,6% minder vrachtvluchten dan een jaar eerder. Het totale vrachtvolume nam af met slechts -4,5%, omdat er meer (+1,1%) vracht met passagiersvluchten is vervoerd.

Passagiersbestemmingen
Er reisden ruim 4,6 miljoen passagiers binnen Europa, een toename van +2,6%. Naast de reguliere ontwikkeling van de netwerkbestemmingen, zien we deze maand een toename van passagiers naar de Turkse rivièra, Portugal en de Griekse eilanden.

Het intercontinentale verkeer groeide met +4,2%. De grootste bestemming is de VS, met - dankzij extra vluchten - een sterke groei in passagiersaantallen naar Dallas en New York JFK. Ook Santiago de Chili en Mumbai zien de passagiersaantallen snel toenemen dankzij extra vluchten. De Nederlandse Antillen en Aruba verwelkomen samen +7,3% meer passagiers vanuit Schiphol dan een jaar eerder. Dichter bij huis zien we dat vakantiebestemming Egypte sterk aan populariteit hebben gewonnen (+34,0% passagiersgroei). Richting Cuba, de Dominicaanse Republiek en Marokko gaan minder vluchten en zien we de passagiersaantallen afnemen.

Klik hier voor het totale overzicht van de verkeers- en vervoerscijfers van mei 2018.