18
april
2018
|
11:29
Europe/Amsterdam

Verkeer- en vervoerscijfers maart 2018

In maart reisden er 5,6 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol. Een groei van +7,7% ten opzichte van vorig jaar. De vroege start van het paasweekend gaf een klein impuls aan de cijfers.

Zware mist begin maart hadden annuleringen tot gevolg, maar desondanks is het aantal vliegtuigbewegingen toegenomen met +1,6%. De passagiersgroei is een resultante van grotere toestellen en een verbeterde bezettingsgraad. Groei van O&D*- en transferpassagiers verliep nagenoeg in gelijk tempo, respectievelijk +7,9% en +7,4% groei.

 

Vracht
Het aantal vrachtvluchten is in maart met -10,8% afgenomen. Met iets hogere loadfactor van full freighters bleef de krimp beperkt tot -4,7%. Ondanks toename in passage bewegingen is het volume in bellyvracht (buik van passagiersvliegtuigen) afgenomen, waardoor het totaal vervoerde volume-4,8% lager ligt dan een jaar eerder.

Passagiersbestemmingen
Er reisden bijna 3,9 miljoen passagiers binnen Europa – een toename van +7,2%. Vrijwel alle landen vertonen groei in verkeer. Snelst groeiende routes zijn richting oost Europa: Slovenië, Servië Bulgarije en Polen (Katowice, Krakau en Warschau).
Het intercontinentale verkeer groeit met +8,9%, verkeer van en naar India profiteert van de nieuwe verbinding naar Bangalore. Andere grote bestemmingen die met dubbele cijfers groeiden waren Mexico, Marokko, Brazilië en Egypte.

Klik hier voor het totale overzicht van de verkeers- en vervoerscijfers van maart 2018.

*O/D passagiers hebben hun begin- (vertrekken) of eindpunt (arriveren) op Schiphol.