17
juli
2018
|
14:51
Europe/Amsterdam

Verkeer- en vervoerscijfers juni 2018

In juni van dit jaar reisden er 6,4 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol. Een groei van +3,8% ten opzichte van vorig jaar. Waar normaal gesproken juni iets rustiger is dan de meimaand als gevolg van de vakantieperiode in mei, zien we nu dat juni qua passagiersaantallen net zo druk was als mei.

Het aantal vliegtuigbewegingen is met -1,2% afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Dat komt omdat er dit zomerseizoen wat minder slots beschikbaar zijn ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde vliegtuiggrootte is toegenomen, met per beweging gemiddeld +3,5 stoelen extra. Daarnaast is de bezettingsgraad toegenomen met ruim +2,1% tot 88,3%. Het aantal passagiers dat op Schiphol vertrok of aankwam nam toe met +7,2% terwijl het aantal transferpassagiers iets afnam (-1,7%).

Vracht

Vracht moest het in juni stellen met -11,1% minder vrachtvluchten dan een jaar eerder. Het vrachtvolume nam af met slechts -3,5% omdat er meer (+6,4%) vracht met passagiersvluchten werd vervoerd.

Passagiersbestemmingen

Er reisden bijna 4,6 miljoen passagiers binnen Europa – een toename van +2,0%. We zien een forse groei van verkeer van en naar Turkije (+18%), met de belangrijkste toename op Antalya, Izmir, Dalaman en Bodrum.

Het intercontinentale verkeer groeide met +8,4%. India en Egypte zien bijna de helft meer passagiers dan een jaar eerder. Marokko, vooral Marrakech en Casablanca, trekt 30% meer passagiers dan een jaar eerder. In Zuid-Amerika groeien Brazilië en Chili ieder met meer dan 20%.

Klik hier voor het totale overzicht van de verkeers- en vervoerscijfers van juni 2018.