26
maart
2018
|
16:07
Europe/Amsterdam

Verkeer- en vervoerscijfers februari 2018

Dit jaar reiden er in februari 4,8 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol. Een groei van +9,6% ten opzichte van vorig jaar. Vanwege winterse weer en harde wind zijn er vluchten geannuleerd op 9 en 28 februari. Desondanks is het aantal vliegtuigbewegingen toegenomen met +5,0% .

De passagiersgroei is een resultante van grotere toestellen (gemiddeld 3 extra stoelen, naar 170 per passagiersbeweging) en een verbeterde bezettingsgraad (1,7 procentpunt omhoog, naar 84,4%). Deze maand zagen we transferpassagiers (+11,8%) sneller toenemen dan het aantal OD passagiers (+8,7%).

 

Vracht
Ook het aantal vrachtvluchten is mede door het slechte weer in februari met -3,6% afgenomen. Groei in bellyvracht (buik van passagiersvliegtuigen) compenseert voor de krimp full freighter volume, en zorgt voor een totale groei van het vrachtvolume van +0,5%.

Passagiersbestemmingen
Er reisden ruim 3,3 miljoen passagiers binnen Europa – een toename van +10,1%. Vrijwel alle landen vertonen groei in verkeer. Snelst groeiende routes zijn richting oost Europa en de Balkan. Ook Schiphol’s grootste markt (Verenigd Koninkrijk) groeide met 8,0% ten opzichte van februari vorig jaar. Het intercontinentale verkeer groeit met +8,7%. Verkeer van en naar India groeit snel, samen met het verkeer van en naar het Amerikaans continent toeneemt (voornamelijk Brazilië, Chili en Mexico). Schiphol’s grootste intercontinentale markt is Verenigde Staten van Amerika, ook hier een ruime passagiersgroei van 9,3% ten opzichte van een jaar eerder.

Klik hier voor het totale overzicht van de verkeers- en vervoerscijfers van februari 2018.