19
september
2018
|
17:18
Europe/Amsterdam

Verkeer- en vervoerscijfers augustus 2018

In augustus dit jaar reisden er 6,8 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol. Ondanks dat er -2,5% minder vliegtuigbewegingen waren, groeide het aantal reizigers ten opzichte van augustus 2017 met +0,7%. De gemiddelde vliegtuiggrootte is toegenomen van 169,7 stoelen naar 173,2. Daarbij zien we dat de bezettingsgraad (89,1%) ook iets hoger ligt dan in augustus van het voorgaande jaar.

Er waren in augustus +0,8% meer reizigers die op Schiphol vertrokken of aankwamen dan vorig jaar, het aantal reizigers met een overstap is met +0,5% toegenomen.

Vracht

In augustus vonden er -12,6% minder vrachtvluchten plaats dan een jaar eerder. Deze forse daling is een gevolg van schaarse slotcapaciteit en een trend die begin dit jaar al is ingezet. Dankzij een veel hogere bezetting (+7,1%) van vracht in passagiersvluchten en verbeterde bezettingsgraad van vrachtvluchten (+6,3%), is het vervoerde vrachtvolume vrijwel gelijk gebleven (-0,1%) ten opzichte van de zelfde maand vorig jaar.

Passagiersbestemmingen

Met ruim 4,8 miljoen reizigers binnen Europa zien we een lichte daling van het Europees vervoer (-1,7%) ten opzichte van augustus vorig jaar. Forse groei was er op de route naar Moskou (+25%), tevens een verdubbeling van reizigers naar Gdansk. Naar Turkije gingen in augustus -10% minder reizigers dan vorig jaar, waar zowel het volume naar Istanbul afnam (-8%) als richting de meeste badplaatsen. In Spanje was won Valencia aan populariteit (+41%), waar de vakantieklassieker Malaga daalde met -15%. Ondanks dat er -5% minder vluchten naar het Verenigd Koninkrijk vertrokken, nam het passagiersaantal met bijna +1% toe.

In de maand augustus vlogen er +1,2% meer toestellen naar intercontinentale bestemmingen, met totaal +7,0% meer passagiers aan boord. Dankzij nieuwe netwerkbestemmingen en hogere bezettingsgraden groeiende het verkeer richting India (nieuw: Bangalore) en Brazilië. Grote intercontinentale vakantiebestemmingen die aan populariteit wonnen zijn Kaapverdische eilanden (+24%), en Aruba (+7%).

Klik hier voor het totale overzicht van de verkeers- en vervoerscijfers van augustus 2018.