23
mei
2018
|
11:58
Europe/Amsterdam

Verkeer- en vervoerscijfers april 2018

In april van dit jaar reisden er 6,0 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol. Een groei van +3,0% ten opzichte van vorig jaar. In deze maand viel de start van de altijd drukke meivakantie.

Het aantal vliegtuigbewegingen is gelijk gebleven met vorig jaar. De gemiddelde vliegtuiggrootte is wel toegenomen, met gemiddeld 3 stoelen extra aan boord. Daarnaast is de bezettingsgraad toegenomen met bijna +0,7 procentpunt tot 86,8%. De totale passagiersgroei van +3,1% werd gedreven door een sterke toename in O/D passagiers (+4,7%) terwijl het aantal transferpassagiers licht steeg (+0,2%).

Vracht
De trend van een dalend aantal vrachtvluchten houdt aan in april, nu met een afname van -13,6%. De gemiddeld hogere belading van full freighterbeweging zorgden ervoor dat de krimp in vervoerd volume beperkt is gebleven tot -6,3%.

Passagiersbestemmingen
Er reisden ruim 4,2 miljoen passagiers binnen Europa – een toename van +2,5%. Grootste groei werd gerealiseerd op routes naar Polen (Gdanks en Katowice) en Finland (voornamelijk Helsinki). Vervoersbewegingen naar Kiev (Ukraine) zijn gehalveerd en dat uit zich in een forse daling van het verkeersvolume op de route.

Het intercontinentale verkeer groeide met +4,6%, verkeer van en naar India profiteert van de nieuwe verbinding naar Bangalore en hogere frequenties naar Mumbai. In het Midden-Oosten behoorde de reeds populaire bestemming Tel Aviv (Israël) tot de topgroeiers en in het verre oosten nam verkeer van en naar China toe met 7,7%, dankzij toename inzet van grotere toestellen richting Guangzhou, Shanghai en Xiamen.

Klik hier voor het totale overzicht van de verkeers- en vervoerscijfers van april 2018