15
oktober
2019
|
09:56
Europe/Amsterdam

Verkeer- en vervoercijfers september 2019

In september van dit jaar reisden er 6,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol. Dit is een toename van +1,4%, terwijl het aantal passagiersvluchten een lichte krimp liet zien (-0,2%) ten opzichte van vorig jaar. Vanwege het stijgend aantal stoelen per vliegtuig (gemiddeld ruim +3 per vliegtuig) stijgt het aantal passagiers nog steeds.

Vracht

Het aantal vrachtvluchten is in de maand september met 89 afgenomen (-6,6%) tot 1256. Per vlucht nam het vervoerde tonnage licht toe, vandaar nam het totaal vervoerde volume af met -6%. Krimp in de luchtvrachtsector is over de gehele linie merkbaar.

Passagiersbestemmingen

In september reisden 4,6 miljoen passagiers van en naar Europese bestemmingen (+1,9%). Polen en Oostenrijk zijn bestemmingen die snel aan populariteit winnen (ieder ruim +20% groei). Verkeer van en naar Turkije groeit eveneens (+7%). Het aantal passagiers naar Spanje daalde licht (-1,5%) ten opzichte van vorig jaar, Italië groeide daarentegen (+4%).

In september verwelkomde Schiphol 1,8 miljoen intercontinentale reizigers (+0,6%). Verkeer naar de Emiraten (Dubai en Doha) nam met bijna +9% toe. Ook het aantal reizigers van en naar Israël liet een toename zien (+15%). Verkeer naar de VS groeide met ruim +8%. Dit komt mede dankzij uitbreiding van het netwerk (Las Vegas en Tampa) en intensivering van aanbod (New York JFK, Detroit, Los Angeles, San Francisco en Boston). Het aantal vluchten van en naar Peru en Cuba neemt af, waardoor het aantal passagiers van en naar deze landen eveneens daalt (-46% Peru, -40% Cuba). Richting Japan neemt het aantal vluchten en passagiers toe (+48%), zowel Tokyo en Osaka worden vaker aangevlogen.

Vanwege het wegvallen van Jet Airways daalt het vervoer naar India (-62%), het wegvallen van WOW air zorgt voor een afname van passagiers van en naar IJsland (-36%). Daarnaast is Adria Airways eind september gestopt met vliegen van en naar Slovenië, vandaar dat hier nu een krimp (-10%) wordt gerapporteerd.

Klik hier voor het totale overzicht van de verkeer- en vervoercijfers van september 2019.