20
november
2019
|
11:40
Europe/Amsterdam

Verkeer- en vervoercijfers oktober 2019

In oktober van dit jaar reisden er 6,4 miljoen passagiers reisden van, naar of via Schiphol, een groei van +0,3%, terwijl het aantal passagiersvluchten een krimp liet zien (-1,3%) ten opzichte van vorig jaar. Het aantal stoelen per vlucht groeide in oktober tot een gemiddelde van 174, wat de afname in het aantal passagiersvluchten compenseerde. Oktober is de traditionele overgangsmaand van het zomerseizoen naar het winterseizoen voor luchtvaart. Op 27 oktober is de winterdienstregeling van start gegaan. Het vluchtaanbod vanaf Schiphol wordt deze winter aangevuld met vier nieuwe bestemmingen.

Vracht

Het aantal vrachtvluchten is met 60 afgenomen (-4,3%) ten opzichte van 1400 vrachtvluchten in oktober vorig jaar. Deze afname is minder groot dan in september. Desalniettemin is het vervoerde tonnage verder afgenomen ten opzichte van oktober 2018 met -6,2%.

Passagiersbestemmingen

In oktober reisden 4,6 miljoen passagiers van en naar Europese bestemmingen (+0,8%). Binnen Europa waren voornamelijk in Polen, Oostenrijk en Turkije de bestemmingen te vinden die aan populariteit blijven winnen. Het aantal passagiers naar Duitsland daalde (-2,5%) ten opzichte van oktober vorig jaar. Daarnaast is het aantal reizigers van en naar IJsland gedaald (-40%), dit door het wegvallen van WOW air eerder dit jaar.

Het aantal intercontinentale reizigers op Schiphol daalde licht (-0,5%) tot 1,8 miljoen. De grootste daling daarbij was in het verre Oosten (-8,2%), ten gevolge van het wegvallen van Jet Airways. Daarentegen steeg het aantal passagiers van en naar Noord Amerika met 3,6%, met name in de Verenigde Staten manifesteerde deze groei zich.

Klik hier voor het totale overzicht van de verkeer- en vervoercijfers van oktober 2019.