17
juni
2019
|
13:51
Europe/Amsterdam

Verkeer- en vervoercijfers mei 2019

In mei van dit jaar reisden er 6,4 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol. Ten opzichte van mei vorig jaar nam het aantal stoelen per beweging gemiddeld toe met +1,9%, maar vanwege een daling in de bezettingsgraad (-1,2%) bleef de passagierstoename beperkt tot slechts +0,6%. Het aantal reizigers dat op Schiphol vertrok of aankwam nam af met -0,5%, terwijl het aantal reizigers met een overstap toenam met +3,3%, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

Vracht

De krimp van het aantal vrachtbewegingen zette zich voort in mei. In mei 2019 zagen we -11,7% minder vrachttoestellen Schiphol aandoen ten opzichte van mei vorig jaar. De gemiddelde vracht belading voor vrachttoestellen en voor passagiersvluchten namen af, resulterend in -7,6% krimp in volume.

Passagiersbestemmingen

In mei reisden 4,7 miljoen passagiers van en naar Europese bestemmingen (+0,7%). Polen en Oostenrijk zijn bestemmingen die snel aan populariteit winnen (respectievelijk +20% en +16% groei). Bestemmingen aan de Middellandse Zee hebben het moeilijker. Italië noteerde 1% groei, maar Spanje, Griekenland en Kroatië daalden in passagiersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Schiphol verwelkomde in mei 1,8 miljoen intercontinentale reizigers (+0,7%). Verkeer naar Japan, met name Tokyo, nam met bijna een kwart toe. USA groeide met bijna 8%, bestemmingen San Francisco, Philadelphia, Boston, Los Angeles, New York JFK en Orlando Sanford groeiden met dubbele cijfers. Door het wegvallen van Jet Airways daalt het verkeer met India met meer dan de helft .

Klik hier voor het totale overzicht van de verkeer- en vervoercijfers van mei 2019.