15
april
2020
|
12:54
Europe/Amsterdam

Verkeer- en vervoercijfers maart 2020

Het aantal vluchten van en naar Schiphol in maart daalde met -36.8% tot in totaal 25.155. Het aantal reizigers dat van, naar of via Schiphol reisden is met -56.1% afgenomen tot 2,5 miljoen. De cijfers over de maand maart staan volledig in het teken van de impact van het coronavirus.

Cargo

Het aantal vrachtvluchten over de gehele maand maart steeg met +3.2% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar en kwam uit op 1.338. De laatste week van maart kende een significante toename van het aantal volledige vrachttoestellen op Schiphol (+25%). Vracht wordt vervoerd in volledige vrachttoestellen, maar er zijn ook combinaties van passagierstoestellen met vracht in het ruim. Ondanks de trend die is ingezet van stijging in het aantal vrachttoestellen in de laatste week, kon dit de afname van vracht in het ruim bij passagierstoestellen over de hele maand maart niet compenseren en is het vervoerde tonnage afgenomen met -16.8%.

We zien we een stijging in het vervoer van zoals mondkapjes, brillen en handschoenen. Deze worden normaal gesproken veelal per zeevracht vervoerd, maar wordt nu ook uitgeweken naar luchtvracht vanwege de snellere levering.
Maaike van der Windt, directeur Aviation Marketing, Cargo & Customer Experience

Impact op alle continenten

Het aantal intercontinentale reizigers op Schiphol kromp met -51% tot 0.8 miljoen. De afname van het passagiersvolume richting Zuid-Amerika kromp het minst (-34%), naar Azië het meest (-63.1%). Afrika (-40%, het Midden-Oosten (-49%) en Noord-Amerika (-55%) lieten ook grote dalingen in passagiersvolume zien. Ook het passagiersvolume binnen Europa daalde met -58.4%, waarbij Italië de grootste daling liet zien met -84.3%. Er waren in totaal bestemmingen in 50 landen waarop het passagiersvolume met meer dan 50% daalde, bestemmingen in 30 landen daalden met meer dan 25% maar minder dan 50% en slechts 11 die nog minder daalden of zelfs licht stegen.

Klik hier voor het totale overzicht van de verkeer- en vervoercijfers van maart 2020.

Vooruitblik april

Het coronavirus zorgt voor een unieke situatie wereldwijd, in Nederland en daarmee ook op Schiphol. Dat dit flinke impact heeft, is te zien in de passagiersaantallen. De laatste twee weken van maart is het aantal resterende passagiers verder gedaald van -90% naar -97%. Voor de komende weken zullen er naar verwachting niet meer dan 5% van het normale aantal reizigers gebruik maken van de luchthaven en verwachten we ongeveer 10% van het normale aantal vluchten. Schiphol heeft daarom haar operatie verkleind en ingericht op de activiteiten die passen bij de huidige vraag. Door het verkleinen van de operatie blijft de dienstverlening van Schiphol voorspelbaar en betrouwbaar.