15
juli
2019
|
16:09
Europe/Amsterdam

Verkeer- en vervoercijfers juni 2019

In juni van dit jaar reisden er 6,5 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol, een toename van +1,8%. Ten opzichte van juni vorig jaar nam het aantal vliegbewegingen met -0,4% af.

Vracht

De krimp van het aantal vrachtbewegingen zette zich voort in juni, met 17,5%. De beladingsgraad voor vracht is deze maand iets teruggelopen. Het vervoerde volume kwam derhalve -13,7% lager uit dan een jaar eerder.

Passagiersbestemmingen

In juni reisden 4,7 miljoen passagiers van en naar Europese bestemmingen (+2,2%). Polen en Oostenrijk zijn bestemmingen die snel aan populariteit winnen (beide bijna +20% groei). Verkeer van en naar Turkije neemt met 11% toe, gedreven door sterke groei op Antalya (+26%). Het verkeer naar vakantie bestemming Spanje bleef vrijwel gelijk, Italië groeide met +4%, terwijl Griekenland voor de passagiers vanaf Schiphol aan populariteit inboette (-5%).

In juni verwelkomde Schiphol 1,9 miljoen intercontinentale reizigers (+1,4%). Verkeer naar Dubai en Doha nam met bijna +20% toe. Verkeer naar de VS groeide met ruim +7% dankzij uitbreiding van het netwerk (Las Vegas en Tampa) en intensivering van aanbod (New York JFK, Detroit, Los Angeles, San Francisco en Boston). Vanwege het wegvallen van Jet Airways daalt het vervoer naar India (-64%). Caraïbische bestemmingen Jamaica (-46%) en Cuba (-33%) nemen in populariteit af.

Eerste half jaar

Over het eerste half jaar van 2019 zien we een kleine krimp in het totaal aantal vliegtuigbewegingen (-0,1%). Het aandeel passagiersbewegingen nam toe, ten koste van vrachtbewegingen. Dat zien we terug in de volumes: +0,4% extra passagiersbewegingen leidde dankzij inzet van gemiddeld grotere toestellen en vrijwel gelijkblijvende bezettingsgraad tot een passagiersgroei van +1,4%. Er waren -14,4% minder vrachtbewegingen dan in de eerste zes maanden van 2018. Daarnaast liep de bezettingsgraad iets terug, resulterend in daling van -9,2% van het vrachtvolume.

Klik hier voor het totale overzicht van de verkeer- en vervoercijfers van juni 2019.