13
februari
2020
|
12:09
Europe/Amsterdam

Verkeer- en vervoercijfers januari 2020

In de eerste maand van het nieuwe jaar steeg het aantal passagiers met 1,4% ten opzichte van januari 2019. Het aantal vluchten van en naar Schiphol steeg met 1,0%, mede ingegeven door een aantal annuleringen in dezelfde maand vorig jaar. Het aantal stoelen per vlucht steeg met gemiddeld krap een stoel meer dan vorig jaar. Dit leidde ertoe dat er in totaal 5,1 miljoen passagiers reisden van, naar of via Schiphol in januari 2020. Het aantal vrachtvluchten daalde (-10,2%) ten opzichte van januari vorig jaar en kwam uit op 1.011. Het vervoerde tonnage is daarbij afgenomen met-7,8% ten opzichte van vorig jaar.

Passagiersbestemmingen

In januari reisden 3,4 miljoen passagiers van en naar Europese bestemmingen (+2,2%). Binnen Europa waren voornamelijk in Spanje, Italië en Polen de bestemmingen te vinden die aan populariteit blijven winnen. Het wegvallen van WOW Air (eind maart 2019) is nog steeds merkbaar in de statistieken, aangezien het verkeer van en naar IJsland daalde met -30% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dit is overigens de enige significante daling van het passagiersvolume binnen Europa.

Azië

Het aantal intercontinentale reizigers op Schiphol nam licht af (-0,4%) tot 1,6 miljoen. De daling in Azië bedroeg -7,0% vergeleken met januari 2019 door het wegvallen van Jet Airways. Het passagiersvolume van en naar India in het bijzonder daalde met -42%. Het passagiersvolume richting China steeg in januari met 2,4% ten opzichte van dezelfde maand in 2019. Het Chinese nieuwjaar viel in 2020 in januari, in plaats van februari zoals in 2019. Dit heeft er mede toe geleid dat er relatief meer passagiers richting China reisden dan in januari het voorgaande jaar.

Coronavirus

De impact van het Coronavirus op het luchtvervoer van en naar, met name, het Chinese vasteland is in de laatste paar dagen van januari zichtbaar geworden. Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben inmiddels gereageerd op de uitbraak van het Coronavirus door het aantal verbindingen vanaf Schiphol richting het Chinese vasteland tijdelijk te reduceren of te stoppen. Deze effecten zullen merkbaar zijn in de vervoerstatistieken van maand februari.

Klik hier voor het totale overzicht van de verkeer- en vervoercijfers van januari 2019.