16
maart
2020
|
14:42
Europe/Amsterdam

Verkeer- en vervoercijfers februari 2020

Het aantal vluchten van en naar Schiphol in februari daalde met -0.6% tot in totaal 34.992. Dit resulteerde in een passagiersvolume van in totaal 4.7 miljoen passagiers die van, naar of via Schiphol reisden. Het aantal reizigers is daarmee afgenomen met -2.6%, ondanks het feit dat 2020 een extra schrikkeldag kende in februari. Er zijn een aantal redenen voor deze afname, de voornaamste zijn intercontinentaal de impact van het coronavirus en Europees een aantal stormachtige dagen in februari. Het aantal vrachtvluchten steeg (1.0%) ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar en kwam uit op 1.072. Het vervoerde tonnage is daarbij toegenomen met 0.4%.

Impact coronavirus op intercontinentale vluchten

Het aantal intercontinentale reizigers op Schiphol kromp met -4.3% tot 1.4 miljoen. Er waren meer passagiers richting Noord,- en Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten. Daarentegen was er voornamelijk door het coronavirus een daling van -31.6% in het aantal reizigers van en naar Azië, het totaal aantal reizigers op die routes kwam uit 249.600. Het passagiersvolume richting het vasteland van China en Hong Kong daalde het hardst met -68.7% ten opzichte van februari 2019. De afname op Taiwan was minder groot (-7.0%). Een andere factor die een rol speelt in de daling richting Azië is het wegvallen van Jet Airways, het passagiersvolume van en naar India daalde met -38.6% ten opzichte van vorig jaar. De impact van het Amerikaanse inreisverbod zal zichtbaar worden in de verkeer- en vervoercijfers van maart.

Bestemmingen in Europa

In februari reisden 3.3 miljoen passagiers van en naar Europese bestemmingen (-1.6%). Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland lieten de grootste afname qua passagiersaantallen zien binnen Europa. Het aantal passagiers richting deze landen daalde met respectievelijke -4.8% en -7.9%. Er werden minder vluchten richting deze landen uitgevoerd, mede veroorzaakt door de annuleringen ten gevolge van het weer.

Het totaal aantal vluchten naar Italië is daarentegen, door het schrikkeljaar, gestegen met 2.3%. Desalniettemin is het totale passagiersvolume gedaald met -3.0%. Het aantal passagiers aan boord van de vluchten van en naar Italië is in de laatste paar dagen van februari aan het dalen. In februari zijn er nog geen grootschalige annuleringen richting Italië geweest aangezien de uitbraak van het coronavirus daar pas aan het eind van de maand begon, deze impact zal in de verkeer- en vervoercijfers van maart te zien zijn.

Klik hier voor het totale overzicht van de verkeer- en vervoercijfers van februari 2020.

Vooruitblik maart

Het coronavirus zorgt voor een unieke situatie in Nederland en daarmee ook op Schiphol. Het virus raakt iedereen steeds harder. Dit is te zien in de passagiersaantallen. Afgelopen vrijdag is het aantal reizigers op Schiphol gedaald met 38%, op zaterdag met 41%. Dit percentage zal de komende weken verder oplopen, gezien de recente ontwikkelingen. Er worden diverse scenario’s uitgewerkt, om op verschillende situaties op de luchthaven voorbereid te zijn.

We hebben een verantwoordelijkheid voor Nederland om Schiphol draaiende te houden en verbonden te blijven met de rest van de wereld. Schiphol is onderdeel van de vitale infrastructuur. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en ademen met de situatie mee. We bereiden ons samen met luchtvaartmaatschappijen, de overheid en partners voor op verdergaande scenario’s. Zoals Schiphol in kleinere omvang. Dat doen we verantwoord, met veel aandacht voor reizigers en medewerkers.
Dick Benschop, CEO Royal Schiphol Group