16
januari
2020
|
13:49
Europe/Amsterdam

Verkeer- en vervoercijfers december 2019

Het aantal vluchten van en naar Schiphol steeg in december licht met 0,7%. Het aantal stoelen per vlucht bedroeg in december gemiddeld twee meer dan vorig jaar. Dit leidde ertoe dat in december van dit jaar er 5,4 miljoen passagiers reisden van, naar of via Schiphol een groei van +2,2% ten opzichte van het jaar ervoor.

Vracht

Het aantal vrachtvluchten is met 87 afgenomen (-7,5%) ten opzichte van december vorig jaar en kwam uit op 1.075. Het vervoerde tonnage is afgenomen met -8,1% ten opzichte van vorig jaar december. De hoeveelheid vervoerde luchtpost groeide wel ten opzichte van vorig jaar (12%), al is de omvang van deze vervoersstroom in absolute zin zeer gering ten opzichte van de vrachtmarkt.

Passagiersbestemmingen

In december reisden 3,7 miljoen passagiers van en naar Europese bestemmingen (+2,9%). Binnen Europa waren voornamelijk in Groot Brittannië, Portugal en Spanje de bestemmingen te vinden die aan populariteit blijven winnen. Daarentegen is het aantal passagiers naar Turkije gedaald (-5,5%) ten opzichte van vorig jaar, het wegvallen van luchtvaartmaatschappij AtlasGlobal heeft hierin een bijdrage gehad.

Het aantal intercontinentale reizigers op Schiphol groeide (+1,3%) tot 1,7 miljoen. Het aantal passagiers naar Afrika en Azië daalde, maar dit is tenietgedaan door de overige continenten. De grootste daling daarbij was in Azië (-7,3%), ten gevolge van het wegvallen van Jet Airways. Het aantal passagiers naar het Midden-Oosten groeide relatief gezien fors (+11). Echter, in absolute zin groeide met name het aantal passagiers van/naar Noord-Amerika met ruim 30.000 passagiers (+6,0%) tot 550.494.

Klik hier voor het totale overzicht van de verkeer- en vervoercijfers van december 2019.