13
september
2019
|
13:23
Europe/Amsterdam

Verkeer- en vervoercijfers augustus 2019

In augustus van dit jaar reisden er 6.8 miljoen passagiers van, naar of via Schiphol. Ten opzichte van augustus vorig jaar nam het aantal stoelen per beweging gemiddeld toe met +2,0%, maar vanwege een daling in de bezettingsgraad (-1,1%) en afname in vliegbewegingen (-1.3%), was de totale afname in reizigers deze maand -0,5%. Het aantal reizigers dat op Schiphol vertrok of aankwam nam af met -0,1% en het aantal reizigers met een overstap nam af met -1,0%, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

Vracht

De krimp van het aantal vrachtbewegingen zette zich voort in augustus. In augustus 2019 zagen we -10,0% minder vrachttoestellen Schiphol aandoen ten opzichte van augustus vorig jaar. De gemiddelde vracht belading voor vrachttoestellen en voor passagiersvluchten namen af, resulterend in -10,9% krimp in volume.

Passagiersbestemmingen

In augustus reisden 4.8 miljoen passagiers van en naar Europese bestemmingen (-0,3%). Oostenrijk en Italië zijn bestemmingen die snel aan populariteit winnen (respectievelijk +13% en +7%). Andere bestemmingen aan de Middellandse Zee hebben het moeilijker. Frankrijk, Spanje en Griekenland daalden in passagiersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Schiphol verwelkomde in augustus 2.0 miljoen intercontinentale reizigers (-0,5%). Verkeer naar Japan en de Verenigde Arabische Emiraten nam flink toe met respectievelijk 20% en 13%. USA groeide met bijna 6.8%, bestemmingen San Francisco en Boston zagen de grootste toename aan reizigers. Door het wegvallen van Jet Airways daalt het verkeer met India nog steeds met meer dan de helft.

Klik hier om alle verkeer- en vervoerscijfers over augustus 2019 te bekijken.