14
mei
2020
|
13:12
Europe/Amsterdam

Verkeer- en vervoercijfers april 2020

Het aantal vluchten van en naar Schiphol daalde in april met -90% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, tot in totaal 4.242 vluchten. Dit resulteerde in 126.877 passagiers die van, naar of via Schiphol reisden, tegenover 6.1 miljoen reizigers in april 2019. Dit is een afname in passagiers van -98%. Het aantal vrachtvluchten steeg met 713 (+63%) ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar en kwam uit op 1.837.

Mondiale stilstand passagiersvervoer

Het aantal intercontinentale reizigers op Schiphol kromp met -97% tot 58.331. In april is, in tegenstelling tot maart, de daling mondiaal en laten alle continenten een vergelijkbare krimp van het passagiersvolume zien van -95% of meer. Het passagiersvolume binnen Europa daalde met –98% waarbij er een vergelijkbare afname tussen de landen te zien is.

Vrachtbewegingen

De toename van het aantal volledige vrachtvluchten heeft met name richting Noord-Amerika en Azië plaats gevonden. Het aantal extra volledige vrachtbewegingen richting Noord-Amerika bedroeg ruim 275 vluchten, richting Azië zijn ruim 250 extra vluchten uitgevoerd. Het totale vervoerde volume is desalniettemin afgenomen met -26%, omdat de vracht die normaliter in het ruim van passagiersvliegtuigen meegaat, hier niet volledig mee wordt gecompenseerd.

Klik hier voor het totale overzicht van de verkeer- en vervoercijfers van april 2020.

Vooruitblik mei

De impact van het coronavirus is te zien in de passagiersaantallen en vluchtbewegingen en is tekenend voor de gehele luchtvaartsector. De afname van het aantal passagiers en vrachtvolume zoals in april heeft plaatsgevonden zal naar verwachting in mei niet heel significant veranderen. Daarom continueert Schiphol in kleinere omvang haar operatie om Nederland te blijven verbinden met de rest van de wereld.