02
november
2017
|
13:13
Europe/Amsterdam

Ver, verder, verst!

In 1929 startte KLM vanaf Schiphol met de langste reguliere lijndienst ter wereld naar Batavia (Indonesië). Daarvoor was je dan wel dertien dagen onderweg, maar toch. Tegenwoordig doen we dat maar liefst 24 keer zo snel en zit je in bijna 14 uur in Jakarta. Zo houd je veel meer dagen over voor je vakantie. We kunnen steeds sneller en verder vliegen. Maar hoe ver kun je eigenlijk gaan?

Rechtstreeks is een breed begrip

De verst gelegen luchthaven waar je vanaf Schiphol non-stop naartoe kan vliegen is Buenos Aires in Argentinië (11.436 kilometer). Vliegtijd: 13 uur en 50 minuten. De langstdurende non-stop vlucht is vijf minuten langer. Je bent dan 11.352 kilometer van Schiphol vandaan, namelijk in Jakarta in Indonesië. Met een tussenstop doe je er het langst over om vanaf Schiphol naar Santiago in Chili te vliegen (zo’n 18 uur voor een afstand van 11.982 kilometer), gevolgd door Denpasar Bali (12.157 kilometer overbruggen in ruim 16 uur). Maar wacht eens even: de verste bestemmingen in afstand zijn niet de langste vluchten? Klopt! En dat ligt niet per se aan de duur van de tussenstop. Vliegtuigen hebben namelijk geen ‘recht zo die gaat’-route, maar plannen hun vlucht gebaseerd op het weer, windrichtingen en gebieden waar ze niet overheen vliegen in verband met veiligheid. Rechtstreeks is dus niet zo rechtstreeks.

Oost, west, verder is best!

Toch naar een verre bestemming, zonder daar heel lang voor in het vliegtuig te moeten zitten? Binnen drie uur en twintig minuten sta je in Reykjavik, onze verste lijndienst richting het hoge noorden. Over de andere verre windrichtingen bestemmingen doe je ‘wat’ langer. Buenos Aires is niet alleen onze verste non-stop bestemming, het is ook de meest zuidelijk gelegen luchthaven waar we op vliegen. Liever naar het verre ‘Wilde Westen’? Boek dan een ticket naar Vancouver. En voor onze meest oostelijke bestemming reis je af naar Tokio.

To infinity and beyond

Qatar Airways is momenteel recordhouder met de langste commerciële vlucht tussen Doha en Auckland, een afstand van 14.535 kilometer. De ontwikkelingen in de luchtvaart gaan razendsnel. Ga maar na: nog geen 70 jaar geleden vloog je vanaf Schiphol met twee tussenstops in ruim 25 uur naar New York. Nu doe je daar ‘slechts’ acht uur over. Startup bedrijf Boom bouwt momenteel aan een vliegtuig dat straks binnen 3,5 uur van Londen naar NYC moet gaan. En Virgin Galactic is zelfs bezig met testvluchten om commerciële ruimtevaart mogelijk te maken. Op Schiphol staan er nog geen ruimtevluchten in de planning. Voorlopig blijft Bali onze verste bestemming. Ook leuk.