27
oktober
2018
|
17:00
Europe/Amsterdam

Uren turen naar het mannetje in de klok

Jaarlijks reizen zo'n 15 miljoen passagiers via Lounge 2 naar verre oorden. Wie hier weleens is geweest, heeft ongetwijfeld de enorme klok 'met het mannetje erin' zien hangen. Een iconisch kunstwerk, dat reizigers helpt op tijd bij hun gate te staan. Zo combineren we het functionele met een gave beleving. Op Schiphol zoeken we altijd een manier om reizigers te verrassen. Kunst moet daarbij verfraaien, voor afleiding zorgen en passagiers een positief gevoel geven.

Ontwerp van een Baas

Maarten baas heeft deze bijzondere klok speciaal voor Schiphol ontworpen. De klok wekt de suggestie dat een man in levende lijve in de box staat en dag in dag uit de wijzers van een klok schildert op een glasplaat. Zijn idee stamt uit 2009 toen hij het concept 'real time' klokken bedacht. Voor Lounge 2 maakte hij een uniek design. Hij raakte geïnspireerd door medewerkers die keihard op luchthavens werken om de boel schoon en netjes te houden.

Klokje rond

Elke minuut wordt de wijzer van de klok vakkundig door de man in de blauwe overall geverfd en vervolgens weer weggepoetst. En Maarten Baas had oog voor detail: aan de achterkant van de klok is een klein deurtje en een trap te zien, zodat de man ook daadwerkelijk ‘bij zijn werkplek kan komen. De primaire kleuren - rode emmer, geel doekje, blauwe overall - zijn een verwijzing naar de Nederlande kuntenaars Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld.

Hoe is de klok gemaakt?

Voor het maken van deze klok, heeft een man daadwerkelijk twaalf uur lang een klok geschilderd op een glasplaat in een studio. Deze opname wordt nu iedere 12 uur in de klok geprojecteerd. Deze klokken heten dan ook niet voor niks ‘Real Time’. De schilder die aan de slag gaat, wordt van tevoren goed getraind. Het is een secuur werkje om de juiste strepen op het juiste moment aan te brengen. Ze zijn ook te vinden in het Rijksmuseum, het Victoria Museum in Melbourne, het Museum of Modern Art in New York en Les Arts Décoratifs in Parijs. Best bijzonder, dat Schiphol zich in dit lijstje mag voegen!

Dus zoek je nog een activiteit voordat je vlucht vertrekt? Hij werkt vannacht een uurtje extra. Tik tak, tik tak...

download
klok_achteruit_blog_2018