07
maart
2017
|
17:29
Europe/Amsterdam

Tijdelijke vertrekhal bijna klaar voor take-off

Nog een kleine maand en dan is het zover: dan kunnen de eerste reizigers gebruik maken van de nieuwe tijdelijke vertrekhal. In krap zes maanden tijd hebben we op Schiphol een volwaardige vertrekhal gebouwd, inclusief incheckbalies en –zuilen, securitylanes, sanitair en zitplaatsen. Van binnen is nu al mooi te zien hoe de hal straks gaat worden.

Waarom bouwt Schiphol een tijdelijke vertrekhal?

Steeds meer reizigers vliegen vanaf Schiphol naar Europese Schengen-landen; vorig jaar zo’n 17% meer dan het jaar daarvoor. Het werd daardoor steeds drukker op Schiphol. Dat komt onder andere door de flinke groei van de economie, de lage olieprijzen (waardoor vliegen goedkoper wordt) en de groeiende populariteit van Europese bestemmingen. Van de verwachte tien miljoen reizigers met een Schengen-bestemming per jaar, ontvangen we er straks ongeveer twee miljoen in de tijdelijke vertrekhal.

De luchtvaartmaatschappijen

Het is inmiddels bekend welke luchtvaartmaatschappijen zich straks in de tijdelijke vertrekhal gaan huisvesten met incheckbalies: KLM, Lufthansa, SWISS, Austrian Airlines en LOT Polish Airlines. Vlieg je dus met één van deze maatschappijen naar een Schengen-bestemming, dan is er kans dat je via de tijdelijke vertrekhal reist. Als je eenmaal ingecheckt en door de security-controle bent, loop je vanuit de hal rechtstreeks naar de B- en C-pieren. Dit zijn ook de pieren waar vandaan de Schengen-vluchten van deze maatschappijen voornamelijk zullen vertrekken.

‘Balierij 1A’

De nieuwe hal is een volwaardige vertrekhal met alles erop en eraan, en toch krijgt het beestje geen eigen naam. De hal maakt namelijk gewoon onderdeel uit van de huidige Vertrekhal 1. Je komt via Vertrek 1 binnen en loopt via een gang de tijdelijke vertrekhal in. Geen naam én geen eigen ingang dus! Alleen de balierij in de nieuwe hal krijgt een nieuw nummer: Balierij 1A. Via de gele borden zie je hoe je vanuit Vertrek 1 naar deze nieuwe balierij loopt.

Laatste loodjes

Maar voor het zover is, wordt er eerst nog met man en macht doorgewerkt. Zoals je ziet, is er tot nu toe al een hoop arbeid verricht. De bouw ligt op schema. De hal staat, de gang naar Vertrekhal 1 is geplaatst, alle elektriciteit is aangelegd en de bagagebanden zijn klaar om te draaien. De komende maand is het een kwestie van inrichten en testen. Met zo’n 100 mensen werken we continu door om ervoor te zorgen dat we op dinsdag 4 april de eerste reizigers kunnen verwelkomen.