23
oktober
2017
|
14:19
Europe/Amsterdam

This is the Voice… of Schiphol!

“Attentie alstublieft, passagiers voor KLM-vlucht 325 naar Athene aan boord via gate D15”, “Voor taxi’s volg de borden naar de officiële taxi-standplaats”. Dagelijks worden er zo’n 350 boodschappen omgeroepen op onze luchthaven. Maar wie roept ze eigenlijk om? Meet Meike Baart-Verhaest, al 39 jaar dé stem van Schiphol.

Ook al is ze inmiddels een flink aantal jaren met pensioen, de stem van Meike klinkt nog 24/7 op Schiphol. En daar is ze stiekem best trots op. Van 1978 tot 2005 was ze omroepster bij Inlichtingen. Vroeger waren alle omroepen nog live. Door middel van een boekje met standaardzinnen in vier talen werden alle berichten omgeroepen.

Let’s get digital!

Dat is inmiddels wel anders. Tegenwoordig zijn alleen de omroepen waar een persoonsnaam in voorkomt nog live. Sinds 1998 maken we op Schiphol namelijk gebruik van de automatische oproep. Voor alle talen is een native speaker geselecteerd van wie de stem is gedigitaliseerd. Dat gebeurt door iemand vele woorden met verschillende intonaties te laten inspreken. Als er nu iets moet worden omgeroepen, vormt het systeem automatisch grammaticaal correcte zinnen en roept ze om.

Allee, een Vlaamse?

Voor het Nederlands is dat dus de stem van Meike. Best grappig eigenlijk, want Meike is getogen in Gent. De Nederlandse native speaker is dus Vlaams! Meikes stem hoor je overal op Schiphol: van de rolpaden tot bij de liften. En niet alleen op Schiphol kan je haar horen. Vele buitenlandse luchthavens gebruiken hetzelfde omroepsysteem. Zo kan je zomaar op Delhi Airport onze eigen Schipholstem horen.

Zoek - of hoor - de verschillen

Naast Meike zijn er nog steeds zo’n 60 omroepers werkzaam op Schiphol voor de omroepen die niet geautomatiseerd kunnen worden. Grote kans dat je als reiziger het verschil niet hoort, want alle omroepers hebben min of meer een vaste dictie en intonatie. Zij wisselen elke twee uur van dienst, zodat hun stem niet wordt overbelast. Je kan ze dan tegen komen bij één van de zeven informatiebalies op Schiphol. Benieuwd hoe hun werkdag eruit ziet? Bekijk dan het filmpje!