30
maart
2018
|
14:15
Europe/Amsterdam

Tekort aan avocado’s? Schiphol to the rescue!

Menig fitgirl of fitboy heeft ‘m standaard in huis: de avocado. De groene vrucht vol met vitaminen en goede vetten is razend populair. En dat merken we op Schiphol ook. Want Nederland is ter wereld de grootste importeur van avocado’s via de lucht! Bijna 2,5 miljoen kilo van het ‘groene goud’ kwam hier in 2017 aan.

Ter land, ter zee én in de lucht

Eigenlijk worden avocado’s voornamelijk via de zee vervoerd. Het duurt zo’n vijf tot zes weken voordat de vruchten vanuit landen zoals Zuid-Afrika, Kenia en Chili in de haven van Rotterdam aankomen. De avocado neemt alleen het vliegtuig als we een tekort hebben in Europa. Een tekort kan ontstaan als jij meer avocado’s eet dan verwacht of doordat een storm de oogst heeft verwoest. Dan moeten ze last-minute uit een ander land komen. Met het vliegtuig zijn de vruchten binnen een dag hier, zodat jij alsnog kan genieten van je avocadotoast.

Van de boom in Zuid-Afrika naar Schiphol

De avocado’s worden geplukt als ze nog stevig zijn. Als de vrucht eetrijp het vliegtuig in gaat, kan je ze in Nederland namelijk weggooien. Om het rijpingsproces tegen te gaan worden de avocado’s op een constante temperatuur van zo’n twee tot drie graden vervoerd. Dat betekent in een vrachtwagen dat de koeling aan moet, maar in het vliegtuig juist de verwarming. Want hoog in de lucht is de temperatuur rond de vijftig graden onder nul. En een lading bevroren avocado’s, dat willen we natuurlijk niet! Eenmaal op Schiphol aangekomen, haalt de vrachtafhandelaar de groene vruchten op. Bij de opslagplaats vlakbij onze luchthaven checkt de Douane of alles goed is en het kwaliteitscontrolebureau keurt of de avocado’s de juiste kwaliteit hebben. Daarna kunnen ze verder op reis.

Het mysterie van de eetrijpe avocado’s

Of hij is te hard of hij is overrijp. Wie staat er in de winkel niet in de vrucht te knijpen, op zoek naar die écht eetrijpe avocado? Om ervoor te zorgen dat de avocado die jij koopt straks eetrijp is, gaat de lading na aankomst op Schiphol veelal naar een rijperij. Daar rijpen ze de vrucht door een speciaal proces binnen 48 uur. Maar ook weer niet té rijp, want de avocado moet nog naar het distributiecentrum en dan door naar de supermarkt. Voordat ‘ie daar dus echt in de schappen ligt ben je twee dagen verder. De supermarkt houdt er bovendien rekening mee dat de avocado ook nog een dag in de winkel blijft. En dus nog verder rijpt. Heb je een zogenaamde eetrijpe avocado die hard is? Dan heb je waarschijnlijk de nieuwste lading te pakken. Nog een dagje wachten dus.

Zo zorgen we er als Schiphol voor dat er bij een tekort aan avocado’s het schap in de supermarkt snel weer vol ligt. Binnen een week nadat de vrucht in de boom hing in Zuid-Afrika, stop jij ‘m in je smoothie of salade. En met een beetje mazzel is ‘ie dan nog eetrijp ook.

Deze blog kwam tot stand samen met IPHandlers, die een groot deel van de avocado’s via Schiphol afhandelt.