06
juli
2017
|
12:22
Europe/Amsterdam

Stewardess vs. grondstewardess: de verschillen!

Door: Sharita, grondstewardess bij Swissport.

Ik ben als grondstewardess verre ‘familie’ van de stewardess. Maar terwijl onze namen op elkaar lijken, doe ik toch heel ander werk!

1. Grote hoogte versus onder zeeniveau

Terwijl een stewardess zich op grote hoogte begeeft, werk ik als grondstewardess onder zeeniveau, op veel verschillende plekken op Schiphol: bij de check-in, aan de gate bij het boarden, in de terminal en soms ook in businessclass lounges. Geen dag is hetzelfde. Overal heerst een andere dynamiek en er is veel verschillend werk te doen. Als je het mij vraagt, dan is de keuze voor locatie dus snel gemaakt ;-)

2. ‘Is this your suitcase?’ of ‘Chicken or pasta?’

Niet alleen de plek verschilt, maar ook het type werk. Je reis begint bij ons, grondstewards en -stewardessen. Wij checken je in, controleren je reisdocumenten en wegen je bagage. We lopen rond om je te helpen met vragen en we staan uiteindelijk bij de gate om je aan boord te laten. Daarbij dragen we een lijst met daarop alle ingecheckte reizigers over aan onze vliegende collega’s. Zij tellen vervolgens alle reizigers in het toestel op basis van deze lijst, leggen je gracieus de veiligheidsinstructies uit en voorzien je tijdens de hele vlucht van alle gemakken.

3. Hoe groot je moet zijn

En door dat verschil in locatie en type werk, worden er voor een deel ook andere eisen gesteld aan onze functies. Wil je als stewardess in een vliegtuig aan de slag? Dan moet je makkelijk bij de hoogste kastjes kunnen, maar tegelijkertijd ook niet overal je hoofd stoten. De minimum en maximum lengtes liggen tussen de 1.57m en 1.90m. Daarbij moet je in een vliegtuig in iedere situatie goed kunnen zien en mag je brilsterkte dus niet meer afwijken dan -5 of +5. Voor grondpersoneel zijn deze eisen minder streng. Voor hoge kastjes pakken we wel een trapje, en er werken zoveel mensen met goede ogen, dat het ook best ietsje minder mag.

4. Eén doel

Maar hoe je het ook wendt of keert: we werken allebei met hetzelfde doel: de passagier helpen. Op de grond én in de lucht. Alles voor een vliegende start van je reis!