01
augustus
2018
|
10:36
Europe/Amsterdam

Schiphol vraagt rechter werkonderbrekingen beveiligers te verbieden

Schiphol vraagt de voorzieningenrechter de door de FNV en CNV aangekondigde werkonderbrekingen door beveiligers van 15 en 20 minuten te verbieden tot 30 september a.s. Deze acties kunnen in deze uitzonderlijk drukke periode op de luchthaven verstrekkende gevolgen hebben voor vluchten en passagiers en leiden tot onveilige situaties. Schiphol is verantwoordelijk voor de veiligheid op de luchthaven.

 

Veiligheid

Omdat Schiphol het stakingsrecht respecteert, was er de afgelopen tien dagen overeenstemming tussen Schiphol en de bonden over de vorm van hun acties. Afgesproken was dat werkonderbrekingen maximaal 10 minuten duren, niet tijdens de drukste vertrekuren plaatsvinden en dat de veiligheid van reizigers nooit in het geding mag komen. Op deze manier konden de bonden hun acties uitoefenen, terwijl de veiligheid gewaarborgd bleef.

De bonden hebben nu echter acties aangekondigd van 15 en 20 minuten. Ook verhogen zij de frequentie van drie naar vijf acties per dag. Schiphol vindt dit onacceptabel vanwege de veiligheidsrisico’s. Langere werkonderbrekingen in een drukke periode zal direct leiden tot stagnatie van de passagiersstroom wat onveilige situaties in de terminal kan veroorzaken. Bovendien vindt Schiphol dat reizigers en de luchthaven niet nog meer overlast mogen ondervinden dan zij al deden van een conflict waar zij beiden geen partij in zijn.