20
december
2012
|
11:00
Europe/Amsterdam

Schiphol verwelkomt 50 miljoenste passagier van 2012

Schiphol verwelkomde vanochtend de 50 miljoenste passagier van 2012. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de luchthaven dat er in een jaar meer dan 50 miljoen passagiers via Schiphol reizen. Mevrouw Edith Smits uit Veghel, die arriveerde met de KL0836 uit Singapore, werd aan de gate welkom geheten door Jos Nijhuis, President-directeur van Schiphol Group en Peter Hartman, President-directeur KLM.

Mevrouw Smits kreeg een reischeque van KLM en Schiphol ter waarde van EUR 2.000. Daarnaast ontving zij een shopping voucher ter besteding op Amsterdam Airport Schiphol ter waarde van EUR 500 en een goodie bag van IAmsterdam. Ook de overige passagiers op de vlucht kregen bij het verlaten van het vliegtuig een cadeau.

Nooit eerder reisden zoveel passagiers in één jaar via Schiphol. Jos Nijhuis onderstreepte deze mijlpaal met de woorden: “Het is fantastisch dat de 50 miljoen passagiers dit jaar is bereikt. Het is een mooi record waar we samen met KLM en de andere luchtvaartmaatschappijen trots op zijn. Vorig jaar vierden we al de aankomst van de miljardste passagier sinds de oprichting van Amsterdam Airport Schiphol. Het geeft de geweldige economische betekenis van de luchtvaart aan voor Nederland. Als Nederland spelen we mee op wereldniveau.”

Eerste lijnvlucht 17 mei 1920

Schiphol bestaat sinds 1916 , de eerste jaren als militair vliegveld. Op 17 mei 1920 landde het eerste lijntoestel op Schiphol, een De Havilland 16 van de KLM uit Londen. Aan boord van dit toestel bevonden zich twee journalisten van de Engelse krant The Times en een paar zakken post. In 1980 verwelkomde Schiphol ongeveer 10 miljoen passagiers, in 2002 bereikte Schiphol de mijlpaal van 40 miljoen passagiers.