12
oktober
2023
|
12:24
Europe/Amsterdam

Schiphol verwacht 3,3 miljoen reizigers tijdens de herfstvakantie

Schiphol verwacht in de herfstvakantie – vanaf 13 oktober tot en met 29 oktober – ongeveer 3,3 miljoen passagiers die via de luchthaven reizen. Dat is 25% meer dan tijdens de herfstvakantie van 2022. Op drukke dagen vertrekken er meer dan 70.000 passagiers. Uit cijfers van de luchthaven blijkt dat de populairste bestemmingen Londen, Barcelona, Dublin en Madrid zijn. 

De luchthaven adviseert reizigers om goed voorbereid naar Schiphol te komen en na te denken over hun kleding. Ondanks dat het najaarseizoen is begonnen, is het verstandig om kleding aan te trekken waarmee ze soepel door de controle gaan. Reizigers kunnen hierbij denken aan een trui zonder capuchon en lage schoenen. Een jas, blazer of vest mag mee in het vliegtuig, maar moet tijdens de securitycontrole uit. Meer informatie kunnen reizigers hier lezen. 

Informatie over de reisdag 
Via Schiphol.nl en de Schiphol-app hebben reizigers de mogelijkheid om informatie te vinden over hun reisdag, zoals hoe laat de incheckbalie opent, maar ook wat de verwachte en actuele drukte bij de securitycontrole is.   

 Verder zijn er tips te vinden zoals:   

  • Kom op tijd naar de luchthaven, maar ook niet te vroeg. Houd daarom de tijd aan die de luchtvaartmaatschappij aangeeft. Over het algemeen is dat 2 uur van tevoren voor Europese vluchten en 3 uur voor intercontinentale vluchten.  
  • Check zo veel mogelijk online in voor je vlucht bij je luchtvaartmaatschappij voordat je naar de luchthaven gaat. Dan hoef je alleen nog maar je bagage af te geven.   
  • Ga goed voorbereid door de security check. Op Schiphol maken we gebruik van 3D CT-scans en hoef je elektronica, vloeistoffen en je gevulde waterfles niet uit je tas te halen. Heb je een metalen drinkfles? Zorg dan dat je deze wel leeg meeneemt. Je kunt na de securitycontrole je fles weer vullen. 
  • Houd rekening met de regels en controles van de Koninklijke Marechaussee bij reizen met een minderjarig kind.   
  • Check de geldigheid van je paspoort.  

Reserveer een tijdslot voor de securitycontrole  
Ook in de herfstvakantie is het mogelijk om een tijdslot te reserveren voor de securitycontrole. Door gebruik te maken van een gereserveerd tijdslot, kunnen reizigers op een zelfgekozen moment door de securitycontrole. Hierdoor weten ze precies hoe laat ze bij de securitycontrole verwacht worden. Voor niet-Schengen bestemmingen wordt er rekening gehouden met de daaropvolgende grenscontrole. Het laatste tijdslot dat een passagier kan boeken is 90 minuten voor vertrek. Voor Schengen bestemmingen is dit 60 minuten.