Samenvatting

Deze week heeft Schiphol een nieuw vliegtuigplatform in gebruik genomen op Schiphol-Oost: het M-platform. Op dit nieuwe platform kunnen vliegtuigen parkeren die tijdelijk aan de grond staan. Hiermee vergroot Schiphol de capaciteit voor de stalling van kleine en grote vliegtuigen.

Uitbreiding van de capaciteit
Het nieuwe vliegtuigplatform biedt ruimte voor zeven narrow body vliegtuigen. Narrow bodies zijn vliegtuigen met één gangpad en twee rijen stoelen van twee of drie stoelen per rij. Ook grotere vliegtuigen kunnen parkeren op het nieuwe platform, zo is er plaats voor drie wide body toestellen en één narrow body toestel. Gemiddeld genomen staan de vliegtuigen 24 uur geparkeerd op het platform zonder passagiers en bagage. Met de nieuwe vliegtuigopslagplaatsen creëren we meer ruimte voor verschillende type vliegtuigen en vergroten we de buffercapaciteit. Het platform is ruim 20.000m2 groot, waarvan 15.000m2 bestaat uit klinkerverharding.

 

 

Een duurzaam platform
Bij de aanleg van het nieuwe vliegtuigplatform maakten we gebruik van betonklinkers. Een duurzame oplossing vergeleken met betonverharding, zo kunnen de klinkers in bestaande vorm worden hergebruikt. Met de aanleg van 1000m2 klinkers per dag verliep de realisatie van het platform ook sneller dan gebruikelijk. Bij het gebruik van klinkerverharding is er kans op verzakking en om dit te voorkomen maakten we gebruik van een slimme wals met GPS voor de fundering. Hierdoor is het platform stevig en veilig in gebruik.

Ben je benieuwd hoe de aanleg van het nieuwe platform verliep? Bekijk dan de deze video.

21
december
2017
|
09:00
Europe/Amsterdam

Schiphol vergroot capaciteit met nieuw vliegtuigplatform