25
april
2012
|
10:00
Europe/Amsterdam

Schiphol verduurzaamt verlichting personeelsparkeerterreinen

Amsterdam Airport Schiphol verduurzaamt de personeelsparkeerterreinen met nieuwe LED-verlichting. Hiermee wordt een energiebesparing van veertig tot zeventig procent per parkeerterrein gerealiseerd.

Op parkeerterrein P40 zijn 544 conventionele hogedruknatriumlampen vervangen door witte Moonlight led-verlichting. Hiermee vermindert op dit parkeerterrein het energieverbruik met 137.000 kWh per jaar (het elektriciteitsverbruik van 39 huishoudens) en de CO2-uitstoot met ruim 77,5 ton per jaar. De LED-verlichting zorgt bovendien voor minder lichtvervuiling en beperkt het beheer en onderhoud tot een minimum omdat de levensduur van de LED armaturen twintig jaar bedraagt.

Ook parkeerterrein P5 en het parkeerdek van P12 zijn voorzien van LED. Voor parkeerterrein P5 leidt dit tot een jaarlijkse besparing van 38.120 kWh (het elektriciteitsverbruik ruim 10 huishoudens) en 21,6 ton minder CO2-uitstoot. Voor het parkeerdek van P12 leidt dit tot een jaarlijkse besparing van 26.000 kWh (het energieverbruik van ruim 7 huishoudens) en 15 ton minder CO2-uitstoot.

De komende jaren zullen de overige parkeerterreinen gefaseerd en op vervangingsbasis van LED-verlichting worden voorzien.

Zuinige en efficiënte energiehuishouding

Schiphol onderneemt diverse initiatieven om te komen tot een verantwoorde, zuinige en efficiënte energiehuishouding. LED-verlichting draagt hier ook aan bij. Op Schiphol wordt al LED-verlichting gebruikt in de vertrek- en aankomsthallen en op diverse plekken in de lounges van de terminal, bij kunstwerken, verkeerslichten, noodverlichting en kerstverlichting. Ook is een aantal gebouwen op de luchthaven voorzien van LED-verlichting, zoals kantoorgebouw Transport, vrachtgebouw Airfreight Centre en het vergadercentrum in Freightway. LED-verlichting is verder geplaatst in de tunnel voor platformverkeer onder de Kaagbaan, de grote Schiphol reclamemasten en reclameborden.

De besparing in 2011 door het gebruik van LED is vergelijkbaar met het jaarverbruik van 460 huishoudens. In 2012 is de verwachting dat dit 550 huishoudens zullen zijn.

Andere initiatieven die Schiphol neemt om tot een efficiënte energiehuishouding te komen zijn de toepassing van koude- en warmte-opslag in de terminal, het kantoorgebouw TransPort en het hoofdkantoor van Schiphol Group.