12
september
2017
|
10:55
Europe/Amsterdam

Schiphol presenteert ontwerp van nieuwe terminal

Schiphol kiest voor het ontwerp van KAAN Architecten, in samenwerking met ABT, Estudio Lamela en Ineco

Amsterdam Airport Schiphol heeft voor haar nieuwe terminal gekozen voor het ontwerp van KAAN Architecten. De nieuwe terminal opent in 2023 de deuren en biedt jaarlijks ruimte aan 14 miljoen passagiers. De nieuwe terminal is een uitbreiding van de bestaande terminal en wordt aangebouwd aan vertrek en aankomst 1. Door het aan elkaar te bouwen, houdt Schiphol vast aan het één terminal concept. De innovatieve denker binnen het designconsortium is Arnout Meijer Studio.

De uitbreiding is nodig voor de versterking van de concurrentiepositie van de Mainport Schiphol, om mee te groeien met de groei van de luchtvaart en om de positie van ‘preferred airport’ bij zowel luchtvaartmaatschappijen als reizigers verder te ontwikkelen.

President-directeur Jos Nijhuis van Schiphol: “Dit ontwerp sluit aan bij het DNA van Schiphol. Dat is de belangrijkste reden waarom de jury voor dit ontwerp koos. Het ontwerp draagt bij een goede reisbeleving, een uitstekend reisproces, onze duurzame ambities en is toekomstbestendig. We kijken er naar uit straks de luchtvaartmaatschappijen en reizigers te ontvangen in de nieuwe terminal en aansluitende nieuwe pier.”

'Natuurlijke eenvoud'
KAAN Architecten: "Het meest inspirerende voor ons ontwerpteam was het ontwerp van de in 1967 gebouwde terminal. Het DNA daarvan kenmerkt zich door overvloedig daglicht, eenvoud van de ruimte en een aanzienlijke ruimtelijkheid. Het is bijzonder opvallend dat de materialen en de constructie zo minimaal opvallen. De herhalingen die de ruimte definiëren - de rijkolommen, de informatiepanelen, de kiosken, de gevelribben, de plafondlampen - dragen allemaal bij aan een kalmerend ritme. Dat is de echte essentie van het DNA van Schiphol: functionaliteit is prioriteit. De functionaliteit betekent in dit geval comfort, dagelijks gebruiksgemak en doeltreffendheid. Dit leidt tot een natuurlijke eenvoud."

Eén terminal concept
De nieuwe terminal is een uitbreiding van de bestaande terminal van Schiphol en wordt aangebouwd aan vertrek- en aankomsthal 1. Door het aan elkaar te bouwen, houdt Schiphol vast aan het één terminal concept. Daardoor bevinden alle faciliteiten zich onder één dak. De laatste keer dat Schiphol de terminal permanent uitbreidde, was in 1993 met de huidige vertrek- en aankomsthallen 3 en 4.

Capital Programme
Royal Schiphol Group bracht de uitbreidingprojecten onder in de projectorganisatie genaamd het Capital Programme. Het programma kan de verschillende omvangrijke en complexe projecten optimaal op elkaar afstemmen en aansturen. Dit is noodzakelijk, omdat tijdens de bouw en verbouwing de luchthavenoperatie gewoon doorgaat. Tegelijkertijd vereist de uitbreiding specifieke kennis en ervaring. In het Capital Programme bracht Schiphol deze expertise samen.

Andere ontwerpen
Capital Programme directeur Bernardo Gogna namens de jury: “Bij het Capital Programme waren we overdonderd door het vakmanschap, de passie en de kwaliteit die de designteams toonden. Het was een eer om hen te ontvangen en geïnspireerd te raken door hun ontwerpen. We danken hen hartelijk voor hun enorme inzet en toewijding. We willen hen ook graag bedanken voor hun bijdrage aan de toekomst van Schiphol.”

Bekijk de andere ontwerpen
Bekijk meer bouwprojecten op Schiphol

Image: © Filippo Bolognese