05
november
2019
|
14:35
Europe/Amsterdam

Schiphol in de hoofdrol

Samenvatting

Heb je de trailer van de nieuwe film The Goldfinch al gezien? Hierin spelen grote sterren als Ansel Elgort en Nicole Kidman, maar er is ook een rolletje weggelegd voor onze eigen luchthaven. Niet zo gek, want Schiphol is natuurlijk een prachtige foto- en filmlocatie en ontzettend fotogeniek, al zeggen we het zelf. Maar, hoe werkt dat nou, een film of tv-programma opnemen op Schiphol?

Van ‘Hillywood’ tot Bollywood
Danielle Timmer is locatiemanager Foto & Film en zorgt dat alles rondom de opnames in goede banen wordt geleid. Jaarlijks worden er ongeveer 200 aanvragen goedgekeurd. Dat varieert van speelfilms als Gooische Vrouwen, Alles is Familie en Bollywoodfilm The Ring tot tv-programma’s als Grenzeloos Verliefd, De wereld rond met 80-jarigen en Penoza, maar ook tv-reclames van bijvoorbeeld Essent en fotoshoots voor bedrijven die op Schiphol gevestigd zijn.

De luchthaven draait door
Leuk natuurlijk dat zoveel mensen op Schiphol willen filmen of fotograferen, maar niet alle aanvragen kunnen worden gehonoreerd. Danielle beoordeelt of Schiphol wel echt geschikt is als locatie. Zo moet het duidelijk zijn dat het verhaal zich op Schiphol afspeelt en moet er een realistisch beeld getoond worden. Een sciencefictionfilm die zich afspeelt op Schiphol zul je dan ook niet snel zien. Bovendien moet de luchthaven gewoon doordraaien. Locaties afzetten voor opnames? Dat doen we niet. Reizigers, winkeliers en medewerkers moeten niet te veel hinder van het filmen ondervinden.
 

Tot in de puntjes geregeld
Is Schiphol wel geschikt als locatie? Dan inventariseert Danielle wat er allemaal nodig is en volgt er een draaiboek met alle details. Daarin staat waar en wanneer gefilmd gaat worden, wie er bij bepaalde scenes nodig zijn, welke parkeerontheffingen moeten worden aangevraagd en alle andere praktische zaken. Ook handig, Danielle zorgt dat iedereen op en rond de filmlocatie op de hoogte is. Zo weten partijen die op Schiphol werken, denk aan de Koninklijke Marechaussee, Schiphol-personeel, winkeliers en medewerkers van airlines precies wat er gaande is.

Draaien maar
Met alle details uitgewerkt zou je denken dat het filmen dan zo gepiept is. Maar vergis je niet, voor een scene van een paar minuten, zoals in The Goldfinch, moet als snel een uur of vier gefilmd worden. En een seizoen van 8 afleveringen Hello Goodbye heeft al gauw 30 draaidagen nodig. 

Binnenkort op Schiphol?
Dan zou je zo maar de cast en crew van Soof 3 met Lies Visschedijk tegen het lijf kunnen lopen. Want in november 2019 worden hier opnames voor gemaakt. En ook voor de nieuwe Jumbo-commercial trouwens. En in december komt Robert ten Brink traditiegetrouw weer langs voor de All You Need is Love kerstspecial met de overbekende dansende stewardessen.