27
maart
2017
|
13:56
Europe/Amsterdam

Schiphol helpt wereldrecord te vestigen

Dit weekend vestigde Schiphol samen met nog 745 elektrische voertuigen het wereldrecord ‘langste stoet met elektrische voertuigen’ van E-parade. Tussen Segways, een elektrisch aangedreven ezel, race-auto's en nog veel meer elektrisch schoon, kon je ook onze elektrische Schiphol-auto zien rijden. Eén van de vele elektrische voertuigen uit ons wagenpark.

Koploper in elektrisch rijden

Sterker nog: Schiphol is onder luchthavens wereldwijd koploper in elektrisch rijden. Geen enkele luchthaven heeft zoveel elektrische voertuigen. Er rijden heel wat verschillende wagens rond. Van grote sneeuwruimers en brandweerauto’s tot bagagetrekkers, bussen en personenauto’s. Steeds vaker wisselen we de benzine- of dieselversie in voor een elektrische. Het kan niet bij alle voertuigen - sommige hebben nog geen elektrische variant - maar als het kan, gebeurt het.

Het rijdt als een zonnetje

Je komt de elektrische voertuigen op ons hele terrein tegen. Zo wordt je met elektrische bussen naar je gate of  vliegtuig gebracht. In totaal hebben we er 37. En de kans is groot dat jouw koffer met een elektrische bagagetrekker van de kelder naar het vliegtuig wordt gereden. Zeker als je met KLM vliegt. Vanaf dit najaar hebben de karren een bijzondere parkeerplaats: het Solar Carpark. Het dak ligt vol met zonnepanelen. Met de energie die ze daar opwekken, worden ’s nachts de bagagetrekkers opgeladen.

Van vracht laden tot een taxi nemen

Je hebt ze misschien weleens gezien: de platforms die omlaag en omhoog kunnen om vracht in een vliegtuig te laden. Ook deze zijn steeds vaker elektrisch. En ga je weleens met de taxi van Schiphol naar huis? Bij onze officiële standplaats op Plaza kan je terecht voor een elektrische. Op Schiphol rijden 167 Tesla-taxi’s rond; CO2-neutraal, stil en comfortabel.

Laten zien dat het kan

Rijden op elektriciteit is niet goedkoop, maar toch doen we het. De reden is vrij simpel: het is beter voor de luchtkwaliteit en dus voor de gezondheid van de reizigers en medewerkers op de luchthaven. Ook de aarde wordt er beter van, want elektriciteit geeft een stuk minder CO2-uitstoot dan gewone brandstof. En dat helpt weer bij het terugdringen van klimaatverandering. Daar leveren we graag onze bijdrage aan. We willen laten zien dat het kan. Want goed voorbeeld doet goed volgen, toch?